Sütemények és PR

Szerző: | 2016.02.09 | Események, Hírek

Legyen divat cukrászdába járni – hangsúlyozták a cukrászmesterek szokásos éves találkozóján, Hévízen.

A Magyar Cukrászok Ipartestületének közgyűlésen részt vevő Ruszinkó Ádám, turizmusért felelős helyettes államtitkár először a hazai turizmus aktuális trendjeiről tájékoztatta a magyar cukrász szakma jelen lévő képviselőit, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a központi pénzforrások között olyan is van, amelyre a cukrászok is pályázhatnak. A vasárnapi boltbezárásnak, mint kiderült, számos mester örül, hiszen sok üzlet átállt a friss péksütemények kínálására is, amelyekre ekkor nagy a kereslet. A cukrászdába járás tipikus vasárnapi, családi tevékenység, amelynek újbóli életre keltése, divatja igen fontos.  A kereslet élénkítése egyébként is a legjelentősebb cél, hiszen ez teszi lehetővé a béremelést, és így a szakemberek külföldre távozásának megakadályozását, miközben a szakemberhiány mind a cukrászok, mind a pékek között egyre jelentősebb.

A Magyarország Tortája és az Év Fagylaltja versenyek az utóbbi évtizedek legsikeresebb kezdeményezései, hiszen jelentős a média visszhangjuk – ezt már Selmeczi László, az ipartestület elnöke hangsúlyozta beszámolójában. Az elnök arról is beszámolt ugyanakkor, hogy sok, egyébként szakmailag kiváló kolléga még nem ismerte fel a marketing fontosságát. Több tanfolyamot szerveztek ilyen tematikában, de csekély volt iránta az érdeklődés. A szakmai PR egyik formája lehet a sutichef.hu kezdeményezés, amely egyrészt hagyományőrző célzatú, másrészt lehetőséget nyújt az újdonságok bemutatására és a kitekintésre is – mutatott rá az elnök.

Többen szóltak a „maffiaszerűen terjedő”albán fagylaltozók és pékségek ellen, amelyek a nyitva tartás és az adagok terén a hazai cukrászokkal szemben ellentétes gyakorlatot képviselnek.

Az is gond, hogy a krémes nem mindenütt igazi krémes, és a kézműves fagylalt csupán nevében kézműves – csak így nagyobb hasznot lehet elérni.

A közgyűlést – amelyet a tisztségviselők megválasztása és szakmai kitüntetések átadása zárt – árubemutató is kísérte.