Szakmai elismerést alapítottak a vendéglátó szakoktatók

Szerző: | 2017.06.26 | Események, Hírek

A 2014-ben alakult Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete június 24-én a Gundel Étteremben tartotta idei taggyűlését, amelyen a vendéglátó szakképzésben oktatók munkájának elismerésére megalapították a Kiváló Vendéglátó Szakmai Oktató díjat és ennek életművet jutalmazó változatát.

Délelőtt Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’OrAkadémia elnöke tartott előadást a versenysorozaton szerzett tapasztalatokról, és azok beépítéséről a hazai szakoktatásba. Egyelőre a magyar sikerek egyik értékes hozadéka az, hogy a Michelin is jobban figyel Magyarországra. Az elnök elmondta, tervezik, hogy Budapestre hozzák a guide kiadását, de a legnagyobb áttörést az jelentené, ha létrejönne egy kelet-európai változata az éttermi ajánlónak, hiszen szerte Európában 7 millió gasztro-fan figyeli az újdonságokról szóló híradásokat.

A versenyek kapcsán a magabiztos angol nyelv szükségességére hívta fel a figyelmet az elnök, mert a commis-nak jelentkező 150 fiatal közül sokan nem rendelkeztek ezzel a tudással. Beszélt a Bocuse d’Or Akadémia közelmúltban megnyitott, ötállásos tankonyhájáról, ahol a 2018 februárjában megrendezendő magyarországi döntőre készülnek a szakácsok.

A szakoktatás mindhárom szakmájában bevezették 13 órában az élelmiszerbiztonsági képzést, ezért is hallgatták nagy figyelemmel a résztvevők Zoltai Anna előadását az élelmiszerbiztonsági ismeretek aktuális kérdéseiről. A NÉBIH osztályvezetője nagy eredménynek minősítette az iskolai tudásközvetítést, már csak azért is, mert a közelmúltban olyan oktatóhely konyháján találtak többször is súlyos hiányosságokat, ahol a vendéglátó szakoktatók megkérdőjelezték a hatóság kifogásait. Meggyőződése, hogy nem szabad kiengedni az iskolákból a tanulókat anélkül, hogy tisztában legyenek a higiéniai előírásokkal. Zoltai Anna elmondta, hogy az országgyűlés elfogadta azt az FVM törvényt, amelynek értelmében a közétkeztetői konyhák ellenőrzését kötelezővé tették, a kereskedelmi vendéglátók számára pedig önként kérhető az élelmiszerbiztonsági ellenőrzés. Ettől kezdve a hatóság honlapján nyilvánosan olvashatók lesznek a közétkeztetők vizsgálati eredményei. A törvény rögzítette a vendéglátásban forgalmazott termékek definícióját is, ettől kezdve követelmény, hogy az előállítás helyén forgalmazzák az ételt, közvetítő vállalkozás nélkül. Zoltai Anna szólt még a kötelező termékjelölésről és a közétkeztetői szakácsversenyről, amelynek elkezdődtek a régiós fordulói.

Az ételmérgezésekről elmondta, hogy csak a legutóbbi héten 18 bejelentést kaptak, ezek zöme a kis, házhozszállító cégekre vonatkozott, kisebb részben pedig nagyforgalmú helyekről jeleztek szabálytalanságokat. Legutóbb a Gozsdu udvarban egy éjszakai ellenőrzés során 8-ból 6 helyet kellett bezárniuk. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fertőtlenítő szerek piacán a termékek 60 százaléka nem jó hatékonyságú, gyakran találkoznak hamisított (ezért hatástalan) szerekkel.

Dr. Prokisch József, a Debreceni Egyetem egyetemi docense beszélt a hőkezelések szerepéről a konyhatechnológiában, és bemutatta az alacsony hőmérsékletű főzés tudományát.

A következő előadó Kozma Kálmán volt, a Gundel Ház igazgatója, aki a Worldskills és az Euroskills versenyek követelményeiről beszélt, majd Zsolnay Gábor elnök tartotta meg beszámolóját az egyesület tavalyi tevékenységéről. Végül ismertették a szakvizsgatételek új előírásait.