Szakoktatók olaszországi továbbképzésen

Szerző: | 2016.06.20 | Hírek, Konyha

Áprilisban 44, októberben 22 magyarországi szakoktató ismerkedik meg az olasz gasztronómiai és borászati szektor világával az MNGSZ által megpályázott „A kiváló ízek nagykövetei” szeminárium keretében, Olaszországban. A vendéglátó szakoktatók szakmai kompetencia fejlesztésére irányuló program az ilyen jellegű szakmai út, ami Magyarországon szerveződik.

A túra a megvalósító Marco Polo G.E.I.E., és ügyvezetője, Ferdinando Martignago ötlete nyomán született meg, aki immár több mint 15 éve szervez nemzetközi mobilitási programokat magyar fiatalok számára. Ezzel a projekttel azonban nem csak fiatalokat juttat olaszországi szakmai gyakorlati lehetőséghez, hanem szakoktatókat, vendéglátáshoz kapcsolódó szakembereket is megismertet az olasz gasztronómia világával. A szeminárium célja, hogy megmutassa a nevelés új módszereit azon oktatóknak, akik az országhatárokon átnyúlva tudják megismertetni diákjaival az új nemzetközi lehetőségeket. Középpontjában a gasztronómia és a borászat áll, összhangban a hagyománnyal, a vidékkel, az egészséges életmóddal, az innovációval, a mikrogazdasággal és a turizmussal.

A képzés délelőtti és délutáni foglalkozásokból tevődött össze. Délelőttönként látogatást tettek Friuli-Venezia Giulia tartomány kiemelkedő hírnevű mezőgazdasági cégeinél, így a hús- és haltermékeket készítő Jolanda De Coló –nál, a Formaggi Gortani di Santa Maria la Longa sajtüzeménél, a Le Due Torri di Corno di Rosazzo szőlészet-borászatban, a Mosaico Cukrászdában, a Gradói Halászati Szövetkezetnél, a Zoff sajtüzemben a szezonális zöldség és gyümölcstermesztő Bagolin di Fossalon di Gradonál, valamint az IAL szállodai szakképző központban. ,

olasz2A délutáni programot elméleti és gyakorlati oktatás követte. Utóbbi keretében a hagyományos olasz konyha receptjeit tanította meg két mesterszakács, Alessandro Arena és Sergio Mian. Az elméleti részben a mesterszakácsok vezetésével részletesen megvitattak számos témát a kultúra, a gasztronómia, az egészség, a nevelés-oktatás vonatkozásában, melyekről az ágazati munka új dimenzióit és sokféle megközelítését, továbbá a délelőtt során szerzett céglátogatásokon szerzett tapasztalatokat megosztották egymással.

A szeminárium további programjai között szerepelt találkozás a HoReCa-szektort képviselő szakemberekkel, a továbbképzés záróakkordjaként Peri táplálkozástudományi szakértő asszony, az Udinei Egyetem docense tartott előadást az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatban.