Szarkazmus, halhatatlanság és vadság a Kempinskiben

Szerző: | 2018.01.10 | Hírek, Italsor

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest vendéglátóhelyeit már régóta nem csak a szállóvendégek, hanem a budapestiek is jól ismerik, hiszen szolgáltatásaikkal őket is megcélozzák. Nem kivétel ez alól a Blue Fox The Bar sem, amelynek kreációi a világ számos pontján megállnák helyüket.

Bártenderei ugyanis épp olyan bátorsággal játszanak az ízekkel és a textúrákkal, mint a séfek, mi több, szeretik az ízesítésre szánt italokat saját maguk kikísérletezni. Ők viszont azt élvezik a legjobban, hogy kreációikat saját maguk mutathatják be a vendégeknek, és akár el is beszélgethetnek velük benyomásaikról – ahogy tették is legutóbbi sajtóbemutatójukon.

Nemrég debütált ugyanis egyedi, Elysium névre keresztelt koktélmenüjük, amely formabontó ízkombinációkat roppant kreatív tálalásban kínál.  A koktéllapnak már kivitelezése is különleges: borítóján egy kikapcsológomb jelzi, hogy itt az ideje az ellazulásnak, belsejében pedig a görög mitológia túlvilági helyére utaló figyelő szem és az óra fogaskerekei adják a hátteret. Az itt szereplő 11 ital öt érzést, öt tapasztalást fogalmaz meg, valamint az itallap italát, a Liquid Soult, vagyis folyékony lelket, bónuszként. Ez utóbbit egy pipaformában kapjuk meg, alapját Tio Pepe sherry, Flying Rabbit IPA, némi mirin (rizsbor), jávai bors képezi, amelyeket szervírozás előtt egy pirítóson áthúznak.

A Taste of Wildness valódi vadságot jelent: a füstös Laphroaig whisky és a Pampero rum párosát vanília és bőrben érlelt amaro teszik komplexebbé. Tálaláskor a zsákba bújtatott pohár tetejére az állat bőrét imitáló kígyógyümölcs héjában érkezik egy kóstolókorty, ami azonnal megadja a vadság első benyomását. Kísérőfalatként tonkababos étcsokoládé bonbont kínálnak, amelyet szárított szarvasbélszín porral és mangóval töltöttek, mielőtt szárított piros erdei gyümölcsökben megforgatták.

A Sarcasm alapját vargányával infúzionált venezuelai rum adja, amit házi mandarinlikőrrel és pisztácia-sziruppal tesznek igazán szarkasztikussá. A mellé kínált vargányakrémmel töltött, zellerchipsen felszolgált orchidea pedig tovább emeli ezt a hatást, pláne, hogy a koktélt virágcserépben, zöld növénnyel és ehető földdel szolgálják fel.

Az Oblivion (nyitóképünkön) az elfeledett mexikói kultúrának állít emléket, némi ázsiai fúzióval. A füstös Chichicapa mezcalt édes horchatával (szerecsendióval és fahéjjal ízesített rizstejjel) és vaníliával mixelik, majd kerek tálkában kínálják, amelynek tetején yuzus cukorüvegen elhelyezett ehető virágokat találunk.  Mellé burgonyacsíkokban sütött, garam masalával megbolondított aszalt szilvát ropogtathatunk.

Az esőáztatta nyári utcák hangulatát megidéző Street After Rain Le Gin mák-biterrel, karobbal és saját készítésű, a zöld levelek illatát visszaadó parfümmel készül, kis kerek tálkában felszolgálva. Ehhez a Blue Fox The Bar kreatív csapata édesburgonya chips közé sütött camambert-jellegű Reblochon sajtot ajánl.

 

 

Az Immortality a halhatatlanságot a Star of Bombay ginnel, érlelt, sárgadinnye likőrrel (Meloncello), levendulával idézi meg, a poharat pedig bergamottos fekete só borítja.

A bár koktéllapján persze számos klasszikus is megtalálható, és a világ minden tájáról érkező röviditalokban sincs hiány. De aki teheti, üljön le a pulthoz, és beszélgessen a személyzettel – ételekről, italokról vagy akár a halhatatlanságról.

Cikkünk a Vendéglátás magazin 2017. decemberi számában jelent meg.