Ízes Magyarország: Szarvaskői Csipkebogyó Fesztivál

Szerző: | 2019.10.23 | Hírek

Nincs aprólékosabb lekvárkészítési művelet, mint a csipkebogyóé!

Minden évben több mázsányi bogyóból készülnek a házias lekvárok, szörpök, borok, pálinkák a szarvaskői asszonyok szorgalmából. A Mátra és a Bükk között fekvő kis hegyi falufesztiválján interaktív bemutatókon kísérhetjük végig a lekvár készítésének minden fázisát. Traktorral és lovas kocsival indulnak a szérűskerti bogyójáratok, folyamatosak a település történetét, a szarvaskői várat és az erdő élővilágát bemutató, szakavatott vezetőkkel kísért túrák.Önálló felfedezésre invitálnak a falu értékeit népszerűsítő játékok: az „Isten hozta, Őrnagy úr!” terepjáték és a Szarvaskő-kvíz. A gyerekek népi játékokat tanulhatnak, és barangolhatnak a megelevenedő mesefigurák között a Szarvaskői Mesekertben. Előadások szólnak az erdő gyógynövényeiről, az egészséges életmódról, a színpadon pedig egész nap énekesek, népdal- és néptánccsoportok, népszerű zenekarok váltják egymást.

Infó: szarvasko.hu

3 hely, amit látni kell

Major-tetői kilátó: A kilátóból Szarvaskőre, az Eger-patak szurdokára, a Bükk-fennsík vonulatára és a távolabbi Egerre rálátva megértjük, miért szokták a falut hazánk legszebb fekvésű települései közt emlegetni.

Geológiai Tanösvény, Szarvaskő: Különleges bazaltképződményeket bemutató tanösvény számos botanikai, zoológiai és bányászati érdekességgel.

Bélapátfalvai Ciszterci Apátság: Az ország egyetlen épségben megmaradt román kori ciszterci apátsági temploma a Bélkő-hegy lábánál. A közeli erdészházban kiállítás mutatja be a hajdani kolostor történetét.

A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója:

https://www.szerencsejatek.hu