Szekszárdi siller, többféleképp

Szerző: | 2015.04.01 | Hírek, Italsor

Negyedik alkalommal készült el a szekszárdi borászok összefogásában a borvidék tradicionális sillere, a fuxli, amely idén 10 verzióban érhető el.

A rozénál erősebb (hosszabb ideig héjon áztatott) borfajta az előírás szerint legalább felerészt kékfrankost vagy kadarkát tartalmaz, és a maradéknak is szekszárdi fajtákból kell állnia. Heimann Zoltán, a borvidék elnöke szerint az akció a márkanév-építés része, ugyanakkor a borászok együttműködését is kiválóan példázza. A fuxlit készítők ugyanis közös címkével jelennek meg, amelyen egymást is ajánlják, és a fuxli címre pályázó borokat is együtt kóstolják, a nevet végül azon tételek viselhetik, amelyek a tagok 75 százalékának elnyerik tetszését. Idén a 12 benevezett tételből 10-et fogadtak el, de ennek oka leginkább a tavalyi időjárásban keresendő. A borászatok – Eszterbauer Borászat, Göndöcs Lajos, Heimann Családi Birtok, Márkvárt Pince, Merfelsz Pince, Mészáros Pál Borház és Pince, Prantner Pince, Pósta Borház, Sebestyén Pince és Takler Pince – számos verzióban készítették a fuxlit, amely önmagában is kiváló ital, de fröccsként is nagyon ajánlják.

A fuxlik elérhetőek többek közt a bemutatónak is helyet adó Vino Piano bárban, illetve hamarosan a Bortársaság kínálatában.

Kép: kadarka.net/Kiss Albert