Széll Tamás nyerte a Bocuse d’Or hazai döntőjét

Szerző: | 2016.02.18 | Bocuse d'Or, Hírek

Telt házat vonzott a Bocuse d’Or magyarországi döntője február 18-án, a Hungexpo területén, a FeHoVa kiállítás alatt felállított arénába.

A versenyt a Széll Tamás és Szabó Kevin alkotta csapat nyerte, második helyen Molnár Gábor tavalyi commis-ja, Pohner Ádám és Jándi Lőrinc végeztek, harmadik pedig Volenter István és Sándor Lőrinc lett.

szelltamas3kA megmérettetésen számos különdíj is gazdára talált. A legjobb commis Pozsár Bence lett, második helyezett Szabó Kevin, harmadik Szegedi Réka lett, a legjobb csapatmunkát pedig Széll Tamás és Szabó Kevin végezték. A haltányérok esetén Pohner Ádám mind kinézetben, mind ízben a legjobbnak bizonyult, a hústálaknál a legszebbet Széll Tamás, a legjobbat Szabó László készítette.

szelltamas2kicsiKérdésünkre a verseny után Széll Tamás elmondta: második alkalommal már könnyebb lesz a felkészülés a Bocuse d’Or európai döntőjére, rutinnal nem csak ő, hanem a csapat trénere, Vomberg Frigyes is rendelkezik. Mindenesetre kemény hetek állnak előttük, és magasra teszik a mércét.

A versenyről szólva a zsűriben helyet foglaló Rasmus Kofoed korábbi Bocuse-győztes szerint fantasztikus volt látni a lelkes közönséget, és kiváló főpróba volt ez a májusi meszelltamas1kgmérettetés előtt.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke pedig a szakma ünnepének nevezte a versenyt, és rámutatott: májusban is magyar alapanyagok és magyar borok lesznek az európai döntő szereplői.

 

Szarvas és kecsege

A február 18-i magyar döntőnek hatalmas tétje volt: a győztesek májusban az európai döntőn képviselhetik Magyarországot. Ezt az óriási lehetőséget a Bocuse d’Or-on már korábban is eredményesen szereplő Széll Tamás (Onyx) nyerte, mellette Győrffy Árpád (Kollázs, Four Seasons), Pohner Ádám (Olimpia Étterem), Sándor Rodrigo (Costes Downtown), Szabó László (Sodexo) és Volenter István (67 Étterem és Bistro) versenyzett még az európai döntőbe jutásért.

bocuse2kicsi

A versenyzők szarvasborjú combjából és gerincéből egy alapvetően tálon bemutatott húsételt készítettek, míg a kecsegéből és annak kaviárjából egy tányéron bemutatott halételt állítottak össze, amelyekhez fele arányban zöldséget, gyümölcsöt, friss zöldeket és fűszereket kellett használniuk. Mindkét versenymunkát 8+2 adagra készítették el. Fontos szempont volt, hogy a megadott alapanyagokból eredeti, kreatív ételkülönlegességek szülessenek.

„Rendkívül magas színvonalú verseny volt, soha nem rendeztek Magyarországon ilyen nívós versenyt. Hatalmas fejlődésen ment át a magyar gasztronómia az utóbbi időben, és bizakodva nézünk az európai megmérettetés elé – értékelte a versenyt Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, s egyben a zsűri elnöke is.

A fogásokat 12 fős nemzetközi zsűri értékelte, melybe 6 tagot a döntősök delegálhattak, hatan pedig nemzetközi szaktekintélyként voltak jelen. Az ételek elbírálásakor az elsődleges szempont az íz, a prezentáció és az eredeti jelleg és végül, de nem utolsó sorban a tiszta, racionális anyagfelhasználásra épülő konyhai munka. A majdani európai döntőn számításba veszik majd az értékelés során, hogy mennyire jelennek meg az elkészült ételekben a magyar (gasztro)kulturális elemek, hagyományok,.

 

Telt ház és lelkesítő hangulat a lelátókon

A Bocuse d’Or magyar döntőjére több ezren látogattak ki a Hungexpora, ahol zsúfolásig telt lelátóról követték figyelemmel a nézők a séfek tüsténkedését a látványkonyhában, majd csodálhatták meg az elkészült ételkülönlegességeket. Az esemény a vendéglátást most még csak tanuló fiatalokat is megmozgatta: 33 magyar vendéglátóipari iskolából érkeztek az ország minden részéből érdeklődők, és közülük kerültek ki az ételeket a zsűrinek felszolgáló pincérek is. A magyar döntő kiválóan megalapozta az európai döntőre való felkészülést is, amely a nyerteseknek kemény munkával tovább folytatódik az elkövetkező hónapokban.