Szent István-napi kenyérverseny – felhívás

Szerző: | 2022.05.25 | Hírek

A Magyar Pékszövetség 2022-ben is meghirdeti a sütőipari vállalkozásnak szakmai versenyét három kategóriában. Nevezni május 31-ig lehet.

 

I. kategória: 2022-es év Szent István-napi kenyér

Kenyérrel szembeni elvárás:

  •    A tészta készítéséhez döntő részben gabonaőrleményeket használjon a nevező.
  •    Hagyományos, kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készüljön a kenyér.

Előírás továbbá:

  •   Kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával készüljön.
  •   Csak természetes anyagokat tartalmazzon.
  •   Nem használhatók célkeverékek, adalékanyagok.
  •   A kenyér 0,5 és 1,0 kg-os tömegegységben készülhet.
  •   A versenyre nevezett kenyérhez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot, mely a jelentkezéskor kiküldött sablon alapján készül. (Csak a megküldött sablon használható, saját gyártmánylap nem.)
  •  Kapcsolódjon az államalapítás ünnepéhez valamilyen formában (megnevezés, történet, alapanyag, technológia, külalak).


Az elbírálás szempontjai:

  • Érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz.
  • Eltarthatóság, frissesség megőrzése.
  • A második fordulóba jutott kenyerek esetében laboratóriumi vizsgálat (sótartalom- és savfokmérés).
  • A zsűri kiemelt hangsúlyt fektet a minőségi kritériumok mellett az esztétikai megjelenésre.
  • Az Élelmiszerkönyvi előírásoknak meg kell felelnie a terméknek.

II. kategória: Innovatív kenyér

Kenyérrel szembeni elvárás:

  • Innováció
  • Újdonság jelenjen meg a termékben

Előírás továbbá:

  • Magyar alapanyagok felhasználásával készüljön.
  • A fűszerek használata megengedett.
  • A kenyér 0,5 kg, 0,75 kg vagy 1,0 kg tömegegységben készülhet.
  • Az innováció formája lehet az alapanyag-használat, a gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás.
  • A nevezéshez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot, mely a jelentkezéskor kiküldött sablon alapján készül. (Csak a megküldött sablon használható, saját gyártmánylap nem.)

Az elbírálás szempontjai:

  • Érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz harmónia.
  • Eltarthatóság, frissesség megőrzése.
  • Innovatív, újdonság a sütőipari piacon.
  • A zsűri a minőség, a fogyaszthatósági szempontok mellett kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre is.


III. kategória édes, vajas sétáló sütemény

Termékkel szembeni elvárás:

  • Kreatív, dekoratív megjelenés

Előírás továbbá:

  • Leveles tészta, vajtartalom minimum 40%.
  • Gyümölcsök és magvak felhasználásával készülhet.
  • A termék súlyegysége 80-120 g.
  • A nevezéshez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot.

Az elbírálás szempontjai:

  • Érzékszervi tulajdonságok: alak, megjelenés, megfelelően laza tésztaszerkezet, illat, íz harmónia.
  • Séta közben is fogyasztható legyen, praktikus kialakítás.
  • A zsűri a minőség, a fogyaszthatósági szempontok mellett kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre is.


A versenykategória győztesei a szakmai elismerés mellett pénzdíjban is részesülnek:

I.  kategória győztes: 500 000 forint,
II. kategória győztes: 300 000 forint
III.kategória győztes: 200 000 forint

A versenyre jelentkezni az iroda@pekszovetseg.hu címre megküldött jelentkezési lappal lehet. A jelentkezési lap letölthető a Magyar Pékszövetség honlapjáról: www.pekszovetseg.hu

Kategóriánként legfeljebb 3 típusú termékkel nevezhet 1 vállalkozás. A zsűrizéshez termék fajtánként 2 db-ot kell beszállítani. A kenyeret az első zsűrizés időpontjában kell a helyszínen bemutatni. A terméket független szakmai zsűri bírálja el.

A nevezési határidő: 2022. május 31.

Nevezési díj: 5000 Ft+áfa/termék

A zsűrizés kétfordulós lesz. A második kör a sajtó képviselői számára nyilvános, és az első körben bejutott kategóriánként első 9 helyezett termék kerül be.

Első forduló-selejtező zsűrizése: június 8.

Második forduló sajtónyilvános zsűrizése: június 22.

Jelentkezési lap letölthető itt.

Gyártmánylap letölthető itt.