Szepsy István: „A szőlő nem okoz csalódást”

Szerző: | 2021.06.09 | Arcok

A borkészítés egy szenvedélyes műfaj, amit senki sem példáz jobban a 70 éves Szepsy Istvánnál.

Az utóbbi két évben sorozatos megpróbáltatások érték a világ szinten is elismert borászt, ám ezek mit sem változtattak hivatástudatán. Még súlyos betegsége sem tudta távol tartani a szőlőtől: fél év kényszerpihenő után visszatért munkájához, hogy tanácsokkal segítse gyermekeit.  Nemrégiben a Roadster magazinnak mesélt mindennapjairól, jövőbeni terveiről, valamint a magyar borászat helyzetéről, de elárult néhány igen érdekes háttérinformációt is a Szepsy Pince bevett gyakorlatairól.

Szepsy István saját elmondása szerint a szőlőhöz valahogy mindig jobban értett, mint az emberekhez. – derült ki a Roadster magazin frissen megjelent, 2021 nyári számából.

 „A szőlő odaadást és törődést igényel, s nem okoz csalódást, akkor sem, ha mást ad, mint amit vársz. Örök barát, akinél azzá válhat: nekem gyermekkoromtól az. Most több van belőle, nehéz beosztani az időt köztük, de igényli a jelenlétet.” – mesélte a Roadster újságírójának.

A szőlő iránt érzett rajongása mondhatni családi örökség, ugyanis több száz évvel ezelőtt már ősei is  Hegyalján gazdálkodtak. Mindössze négy hektárnyi földje volt 1992-ben, amikor elindult a mai értelemben vett Szepsy Pincészet, ami napjainkra már 21 dülőt foglal magába közel 60 hektárnyi területen. Szepsy azóta már túl van jónéhány szakmai elismerésen, ám az igazi mérföldkövet 2020 októbere jelentette számára, amikor bemutatták a pincészet „csúcstermékét” a szuperaszút, melyről részletesen beszámolt a  Roadster magazinnak.

„A Tokaj-Hegyaljai Albumban is különbséget tesznek az aszúsodás kivételes esetéről. Ekkor az aszúszem lassan húzódik össze, nem hasad meg, amihez apró szemű szőlő és száraz környezet kell, a botritisz burjánzása nélküli szemekkel. Hallottam én erről a nyolcvanas évek nagyüzemi érájában is, de legyintettem. Most, amikor a minőség határait feszegetjük, épp ez kerül fókuszba limitált mennyiségben, idős tőkéken. A parcellaszelektált aszúknál is kisebb hozam melletti kifinomultságról beszélünk, ami közelít a burgundi és bordói szemlélethez, és kicsit a fogyasztóra is van bízva, hogy elhiszi ezeket a különbségeket, vagy nem.”

Fotó: Dancsecs Ferenc

A borász mindig is szívügyének érezte Tokaj felemelkedését, melynek borai nemzeti szimbólumként vannak jelen a köztudatban, a nagy áttörés azonban még mindig várat magára, ami a világmárkák közé emelhetné az ottani „folyékony aranyat”. Szepsy István szerint a világ akkor fog figyelni hazánk borászaira, ha végre megtanulnak hinni a saját termékükben és ez az árképzésen is meglátszódik.

 „Akkor fogják elismerni, ha mi is elismerjük, ha a helyi borászok képesek hinni az aszúban! Addig, amíg fillérekért is lehet aszút kapni, addig zavaros a kép, és főleg a termőhelynek kell a lényegesnek lenni, ahogy Burgundiában is. A tokaji aszú soha nem volt világmárka. A minősége erre predesztinálja, de az, amit az elődök elértek, nekünk nem elég” nyilatkozta a Roadster nyári lapszámának a borász. Hozzátette: „2003-tól harmadára csökkent az aszútermelés a borvidéken, de mi itt, Mádon, azon dolgozunk, hogy az aszút szeressék, igyák, és abba az árkategóriába kerüljön,ami megilleti, mert ez csak így tud működni.”

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mit tartogathat a sors még annak az embernek, akinek már életében sikerült legendává válnia és megszereznie a borászok Oscar-díját. Annyi bizonyos, hogy a 70 éves borász még mindig tele van megvalósításra váró ötletekkel. Elég egy pillantást vetni a Roadsternek adott interjújára.

 „A Csonkában túlérett szőlőből szeretnék furmintot, esetleg maradékcukorral: a fajta csak így képes igazán izgalmas ízekre. A Szent Tamáson, Urbánban és Királyban egy közös furmintban gondolkodom, ahol a töppedt szemeket aszúszemekkel dúsítom fel – egy aszú, ami mégsem aszú: 180-as cukorral, frissen forgalomba hozva. A furmintot szeretném botritisz nélkül és botriszesen is közelebb vinni az emberekhez, frissebb, élvezetesebb formákkal, fiatalon fogyasztva” – mesélt elképzeléseiről a Roadster új, nyári lapszámában.

További részletek a Roadster legújabb print számában olvashatóak, melyben többek között szó esik arról, mi lett volna, ha a híres borász Burgundiába születik, de azt is megtudhatjuk, hogy Szepsy meglátása szerint, melyek Tokaj erősségei, amelyekkel akár Piemonte és Burgundia világhírű borvidékeivel is felveheti a versenyt.

www.roadster.hu

Fotó: Dancsecs Ferenc