Közeledik a Genci Barack Vigasság. Beszéljünk kicsit erről a hazai slágertermékről.
Július elejétől terem a kajszibarack, ismertebb nevén sárgabarack, ez a számtalan módon feldolgozható, és megannyi jótékony hatással rendelkező gyümölcs. Több hazai fajtája van ennek a jolly-joker gyümölcsnek, de mind közül a legaromásabb a Boldogkőváralja térségében termő gönci kajszibarack, amely eredetvédett is. A benne lévő aromatika, cukor és sav aránya eredményezi azt, hogy a legjobb lekvárok és pálinkák alapja. Ez a jellegzetes ízű és aromájú, sehol máshol nem termő különlegesség sokak kedvence és egy fesztivált is szentelnek neki, amelyet ezrek látogatnak minden évben: az idei termés pedig kiválónak ígérkezik.
„A legideálisabb azonban, ha helyben fel is dolgozzák a barackot, ugyanis nem tűri jól a szállítást. A térség különlegessége a kajszibarack, és egyre többen vásárolnak helyi termékeket ős- és kistermelőktől. Jövőre remélhetőleg egy kis üzem is beindul majd, és az a tervünk, hogy a gönci barackból készült termékek megkerülhetetlenek legyenek”
– meséli Czakó Mónika, a július 6-án megrendezésre kerülő, VIII. Gönci Barack Vigasság főszervezője és a BESTILLO társtulajdonosa.