Társaságban és pezsgővel töltjük a szilvesztert

Szerző: | 2018.01.03 | Hírek, Italsor

A szilveszter.hu most is kíváncsi volt arra, hogyan és kikkel töltik az oldalra látogatók az év utolsó napját. 2017 év végén közel 11 700-an töltötték ki a „Nagy Szilveszteri Teszt” címen meghirdetett, nyereményjátékkal egybekötött felmérést.

A tavalyi villámfelmérés eredményeihez képest (https://szilveszter.hu/erdekessegek/nagy-szilvezteri-teszt_-igy-multattok-ti-400 ) több elmozdulás is történt. Az eredmények alapján a válaszadók közel kétharmada kimozdul otthonából, hogy az óévet elbúcsúztassa, vagy szívesen látja vendégül barátait; csak kevesen szilvesztereznek egyedül. Sokan elutaznak, és egyre népszerűbbek a szállodák szilveszteri ajánlatai is. A programtervezés az előző évhez képest későbbre tolódik, a válaszadók közel harmada az év utolsó napját megelőző hétben dönti csak el, hogyan is töltse december 31-ét. Azonban továbbra is pezsgő pukkan a legtöbb helyen, de a borok is jól fogynak.

 

Mit iszol általában szilveszterkor?  
pezsgőt 57,80%
bort 13,60%
alkoholmentes italokat 10,30%
koktélt 5,90%
pálinkát 4,10%
sört 3,10%
whiskyt 2,20%
egyéb 2,00%
vodkát 1,00%

 

Toronymagasan a pezsgő a legnépszerűbb szilveszteri ital, a válaszadók 58%-a jelölte meg. Őt a bor követi 14%-kal, és alkoholmentes italokat jelölt meg a válaszadók 10%-a, míg a tömény szeszesitalok aránya lényegesen alacsonyabb.

Ami a programokat illeti, sokan rendezvényre mennek (26%), valamint a többi lehetőséget (elutazom, házibulit tartok, egyéb programon veszek részt) is megjelölte a válaszadók egyharmada. Bár legtöbben ugyan otthon maradnak (37%), a tavalyi adatokhoz (42%) képest azt látni, hogy közel 5%-kal alacsonyabb a programot nem tervező otthonülők aránya.

Egyértelmű, hogy a szilvesztert általában társaságban szeretjük tölteni – mindössze 6% tervezte egyedül tölteni az estét. A válaszadók fele a párjával van szilveszterkor, de sokan a barátokkal (39%), vagy a családjukkal (32%) szilvesztereznek.

A válaszadók több mint egyharmada (36%) töltötte már szállodában a szilvesztert. Ez az adat is magasabb, mint a tavalyi (kb. 30%), ezzel párhuzamosan alacsonyabb azoknak az aránya is (2016: 49%; 2017: 41%), akik még soha nem szilvesztereztek belföldi vagy külföldi szállodában.

A szilveszteri programot a válaszadók fele szereti legalább két héttel előre eldönteni. Az utolsó héten dönt a harmaduk, az utolsó nap az 5%-uk – ők vállalják annak a kockázatát is, hogy tervezés hiányában már csak azokra a programokra juthatnak be, amelyekre nem kelt el hetekkel korábban az összes belépőjegy.