Szöllősi Mihály az Év Bortermelője

Szerző: | 2015.12.04 | Események, Hírek

December 4-én jelentette be a Magyar Bor Akadémia az idei Év Borternelőjét – a címet a Neszmélyi borvidéken gazdálkodó Szöllősi Mihály kapta.

Az Akadémia idén 25. alkalommal adta át hazánk legrégebbi és legrangosabb borszakmai elismerését. A tavaly néhány elemében módosított választási eljárás során idén közel 500 jelölőnek – borászoknak, szakmabelieknek, étteremvezetőknek, sommelier-eknek és séfeknek – küldött névre szóló felkérést a Magyar Bor Akadémia, akiknek 3-3 bortermelő ajánlására volt lehetőségük. A díj korábbi győztesei idén is lehetőséget kaptak, hogy egy személyt közösen juttassanak az ötfős jelölt listára.

Az idei verseny első köre nem várt fordulatot hozott. Az elmúlt években mindig csak egy-egy újabb borász neve került a jelöltek közé, most azonban 3 olyan szakember is jelölést kapott, akik a közelmúltban nem vettek részt a megmérettetésen. És a díj eddigi életében először fordult elő, hogy holtverseny miatt 5 helyett 6 borász – Borbély Tamás (Badacsony), Jásdi István (Balatonfüred-Csopak), Koch Csaba (Hajós-Baja), Mészáros Pál (Szekszárd), Szőke Mátyás (Mátra), Szöllősi Mihály (Neszmély) – jutott a döntőbe. A megmérettetés második fordulójában a Magyar Bor Akadémia tagjai döntötték el szavazással, hogy a hat jelölt közül végül ki nyerje az elismerést.

Szöllősi Mihály hat év kihagyás után ismét a jelöltek közé került. Mezőtúron született, nagyszüleinek középparaszti gazdasága volt, így a mezőgazdasághoz, kertészethez való kötődése megalapozott volt. Növényvédelmi mérnökként kezdett dolgozni, munkája része volt a sárisápi termelőszövetkezet szőlészet-borászat ágazatának irányítása is. Mihály 37 évesen kezdett el saját bort készíteni, hobbiként, majd a sikereken felbuzdulva, 13 év múlva megvásárolta családjával a neszmélyi Gróf Zichy Miklós által épített pincét és elindították a családi vállalkozást. A siker töretlen: ma már 35 hektáron termelnek kiváló borokat, melyek nemzetközi szinten is eredményesen szerepelnek, a Szöllősi Pince pedig 2009-ben elnyerte az Év pincészete elismerést.