Megjelent a szőlő-bor ágazat szabályozásának útmutatója

Szerző: | 2017.12.06 | Hírek, Italsor

Többéves előkészítő munkát követően, a Földművelésügyi Minisztérium és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa támogatásával megjelent a szőlő-bor ágazat szabályozásának áttekintését segítő Útmutató, amely már elérhető az ágazatban dolgozó szakemberek számára.


A szőlőtermesztéssel, borkészítéssel foglalkozó szakemberek számára mindig is fontos volt, hogy az ágazati szabályozással kapcsolatban naprakész tudással rendelkezzenek. A szabályozás megfelelő ismerete vagy éppen az ismeret hiánya a gazdálkodás eredményességét is komolyan meghatározhatja. Az Európai Unió borpiaci szabályozása az egyik legösszetettebb ágazati szabályozás, így az abban történő eligazodás sokszor nem megy segítség nélkül. Az Útmutató célja, hogy gyors és pontos iránymutatást nyújtson a rendelkezések megfelelő és eredményes alkalmazásához.
Az Útmutató újdonsága a korábban megjelent borjoggal foglalkozó kiadványokhoz képest, hogy nem hagyományos könyv formájában, hanem lefűzhető, cserélhető lapos változatban jelent meg, így az a jogszabályi változásokkal mindig frissíthető. Tizenkét fejezetben foglalja össze a különböző rendelkezések tartalmát, egymásra épülésük logikáját. A fejezetek végén összefoglaló táblázat segít eligazodni az egyes szabályok között, megadva azok pontos helyét akár egy, akár több jogszabály foglalkozik az adott kérdéssel.
A jogszabályi változásokról további hasznos és naprakész útmutatást a http://koccintas.hu/borjog menüben találhat, ahol a kiadvány meg is rendelhető.