Szombaton rajtol a Nemzeti Bor Maraton

Szerző: | 2015.05.22 | Események, Hírek

Hajósról indul szombaton a megszakítás nélkül, 11 napon át tartó, Magyarország mind a 22 borvidékének 103 települését érintő Nemzeti Bor Maraton, amelynek célja, hogy felállítsa a leghosszabb maratonváltó világrekordját.

A megszakítás nélkül 11 napon át tartó, Magyarország mind a 22 borvidékének 103 települését érintő Nemzeti Bor Maraton hazánk legnagyobb borgasztronómiai és sporteseménye, egyben az idei év legnagyobb országos közösségi rendezvénye, melynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnöke pedig Hende Csaba honvédelmi miniszter – közölték az MTI-vel a szervezők csütörtökön.

Az összesen 2573 kilométer hosszú Nemzeti Bor Maraton programjában hét maratoni és hat félmaratoni táv szerepel. Az esemény kiemelt célja, hogy a nemzeti sikerágazatokat, azaz a magyar borvidékeket és sportot összekötve hozzájáruljon ezek népszerűsítéséhez és hazánk turisztikai vonzerejének növeléséhez.

A Nemzeti Bor Maraton mindennap egy-egy kiemelt helyszínen, az első napon Villányban, majd Szekszárdon, Nagykanizsán, Balatonfüreden, Sopronban, Tatán, Soltvadkerten, Egerben, Tokajban, Jászberényben, végül Szegeden várja a futás és a bor iránt érdeklődőket, akik helyi termelőkkel és kézművesekkel ismerkedhetnek meg, továbbá szabadidős, kulturális és sportrendezvényeken, koncerteken, kirakodóvásáron és borkóstolón vehetnek részt. A kiemelt helyszíneken szervezett valamennyi program ingyenes.

A versenyzők a leghosszabb maratonváltó világrekordjának felállításával egy világcsúcskísérlet részesei lesznek, melyhez bárki csatlakozhat lakóhelyének közigazgatási határain belül. A rekord felállításában részt vesznek majd közéleti személyiségek, neves sportolók is, így például Szegeden Vajda Attila olimpiai bajnok kenus és Czene Attila olimpiai bajnok úszó is fut majd a Nemzeti Bor Maratonon.