Szűkös vendégtér – maximális biztonság?

Szerző: | 2020.06.17 | Hírek

Alain Ducasse nem ismer lehetetlent.

Nem egy étteremről tudunk szerte a világon, amelynek pont az adja meg a karakterét, hogy kicsi. A kuckós, kicsi helyek éppúgy a csúcsgasztronómiában is ikonikusak, mint a streetfood helyeken. Alain Ducasse párizsi Allard étterme híresen kicsi, és a vendégtere nem épp a social distancing alapelvei szerint van kitalálva. A legendás séfet azonban ez nem tarthatta vissza attól, hogy újranyissa a helyet, ezért üzembe helyezett egy vadonatúj anti-vírus légtisztító rendszert.

A szóbanforgó szerkezet mintegy 5000 Euróba kerül, és a dizájner Patrick Jouin és a mérnök Arnaud Delloye műve, akik a kórházi technológiát vették alapul, hogy a lehető leghatékonyabban előzzék meg a vírus levegőben történő terjedését. Ennek köszönhetően az étterem újra tudott nyitni, és a kapacitása 80 százalékát most is képes használni, ami a gépezet nélkül lehetetlen lett volna. Az új rendszernek eredményeképpen minden asztalnál olyan levegő van, mintha egy műtőben lennénk. A technológia egyébként úgy működik, hogy a levegő áramlása a huszadára van lassítva, így mire egy vírus átvándolorhatna a következő asztal légterébe, addigra beszippantja az elszívó.

Ha az eljárás behozza a hozzá fűzött reményeket, akkor az megoldás lehet számos kuckós olasz trattoria vagy francia bisztró számára. Kérdés, hogy van-e még a tulajdonosok zsebében 5000 Euró, három hónap kiesés után…

Alain Ducasse egyébként, aki jelenleg a világ legtöbb Michelin-csillaggal büszkélkedhető séfje, még áprilisban azt nyilatkozta, szerinte biztonságosabb étteremben enni, mint otthon. És ezek szerint nem a levegőbe beszélt, inkább bele invesztált a levegőbe, hogy neki legyen igaza.

Forrás: finedinininglovers.com