Születésnapot ünnepelt a MÉSZ

Szerző: | 2017.01.18 | Események, Hírek

A Magyar Éttermi Szövetség januári tagértekezletét a Fülemüle étteremben tartotta január 16-án, amely ezen a napon ünnepelte megnyitásának 17. évfordulóját.

A szövetség tradicionálisan a decemberi, évzáró tanácskozását szokta ebben az étteremben megrendezni, még Singer András alakította ki ezt a hagyományt. Az ő halála óta felesége és fiai viszik tovább az üzletet. Mivel tavaly év végén a Jamie’s Budapest adott otthont a MÉSZ tanácskozásának, most a januári ülést összekötötték az étterem felköszöntésével.

Singer Viktor beszámolója szerint nem várt sikere volt annak a családi döntésnek, hogy a Fülemüle – a budapesti éttermek döntő többségétől eltérően – tavaly december 24-én este is nyitva volt. Az új vendégszokásokat jól érzékeltette, hogy az utcán kígyózott a bejutni szándékozók sora, magyar és külföldi vendégek egyaránt szerettek volna étteremben vacsorázni.

A tanácskozáson megvitatták a januári jogszabályváltozásokat, a minimálbéremelés hatásait és az áfacsökkentésre való átállást. Azt tapasztalják, hogy a közösségi médiák indokolatlanul keltettek a vendégekben olyan várakozást, hogy csökkenni fognak az éttermi árak is. Az áfa ugyan csökkent, de nemcsak a béremelés fedezetét kell előteremteni, hanem a folyamatosan dráguló alapanyagokét is. A baromfipiacon például drasztikus méretű áremelkedés következett be, a kacsa és a libahús, a máj gyakorlatilag eltűnt a boltokból és a kereskedőktől, ami még kapható, annak pedig hetente emelkedik az ára. Nagy a bizonytalanság az éttermesek körében a felszolgálási díj áfakulcsával kapcsolatban is.

Tavasszal szakmai tanulmányútra indul a MÉSZ, a tokaji régióba látogatnak el.