Támogatásokat és törvénytervezetet vitatott meg a HNT

Szerző: | 2016.03.23 | Hírek, Italsor

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának Szakmaközi Bizottságának tagjai március 17-i ülésén az ágazatot leginkább érintő kérdésekről egyeztettek – így megvitatták a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, a borászati gépek és technológiai berendezések beszerzéséhez nyújtott támogatások pályázati feltételeit, a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához nyújtott támogatások forrásbővítésének lehetőségeit, illetve a megújuló jövedéki törvény változásait.

Az ülést levezető Szakmaközi Bizottság elnöke, Frittmann János által felvetett témákat hosszú egyeztetéseket követően szavazással véglegesítették, kialakítva közös, egységes álláspontjukat.  Előtérbe helyezve a kistermelők érdekeit, a borászati gépek technológiai berendezések beszerzéséhez nyújtott támogatásokkal kapcsolatban a bizottság javasolja, hogy egy telephelyen csak egy borászati vállalkozás, legfeljebb 200 millió Ft támogatási összeggel részesülhessen közösségi támogatásban. Az 500 liter alatti fahordókra ne vonatkozzon a támogatás, illetve palackozó gépsorok beszerzése csak 20 töltőfejes gépekre korlátozódjon.

A testület egyhangúan kiállt amellett, hogy Magyarország első számú célja a szőlőterületek növelése. Ennek érdekében szükséges a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához nyújtott támogatások forrásbővítése. Javasolják, hogy a közösségi promócióra és melléktermék lepárlásra meghatározott támogatási keretek kerüljenek átcsoportosításra azon szőlőtermelők részére, akik érvényes pályázatot nyújtottak be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, ám forráshiány kimerülése miatt elutasító határozatot kaptak.

A jövedéki törvény tervezett módosításai nagymértékben befolyásolják az ágazati szereplők versenyképes termelési feltételeit. A Szakmaközi Bizottság egyértelműen kiáll amellett, hogy a múltban elért jövedéki egyszerűsítéseket az új jövedéki törvénynek is követnie kell. Aggályosnak tartják az egyszerűsített adóraktárok által előállított termelői pezsgő szabályozásának módosítási tervezetét, miszerint e magas minőségű termelői pezsgő után is jövedéki letétet kellene fizetni. A szabályozás összetettsége miatt a Szakmaközi Bizottság által felállított munkacsoport részletesen elemzi a jogszabály tervezetet és észrevételeit eljuttatja a törvényalkotónak.

A Szakmaközi Bizottság tagjai között a HNT által delegált tisztségviselőkön túl jelen volt az FM, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Vindependent, a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége, a Pannon Bormíves Céh, a Hangya Szövetkezetek, a Magyar Szőlőszaporítóanyag Termelők Szövetsége, a Junibor, a Magyar Szeszipari Szövetség, a Magyar Borakadémia és a Szőlőtermelők Érdekvédelmi Szövetségének képviselői.