Tapasparádé, spanyol konyha és design az Iparművészeti Múzeumban

Szerző: | 2015.09.01 | Események, Hírek

Nagy sikere van az Iparművészeti Múzeum és az Acción Cultural Espanola (AC/E) szervezésében, a spanyol nagykövetség és a budapesti Cervantes Intézet támogatásával létrejött kiállításnak, amelynek segítségével képet kaphatunk a spanyol gasztrokultúrában megjelenő legújabb designtrendekről.

Nem más ez, mint egy kreatív tapas menü, amely magában foglalja az összes olyan területet, ahol összefonódik a design és az étkezési kultúra. Az október 4-ig látható kiállítás három részre – konyha, asztal, étel – osztható, melyekben a különböző stílust képviselő alkotók képzelőereje és tehetsége bontakozik ki. Munkájuk során a művészek kiemelkedő séfekkel működtek együtt, feldolgozva és újraértelmezve közben számos hagyományos spanyol jelképet is, egyszersmind leróva tiszteletüket néhány ikonikus művész előtt.

A több mint 200 kiválasztott tárgy mellett kiegészítéseképpen bemutatják néhány fontosabb étterem nagy műgondról tanúskodó belsőépítészeti kialakítását, az új borászatok építészeti megoldásait, valamint a borosüvegek címketerveinek új grafikai irányait. A tárlatot Antoni Miralda képzőművész és Martí Guixé designer erre az alkalomra készített munkái zárják.

A tárlaton a nemzetközileg is kiemelkedő, elsőrangú spanyol konyha ismerhető meg alaposabban, melyet többek között az elBulli, az El Celler de Can Roca vagy a Mugaritz képvisel, és amelyben a design fontos alkotórészévé vált a gasztrokultúra innovációjának, fejlődésének.

A kiállítás része az idén 12. alkalommal megrendezésre kerülő Design Hétnek, amelynek díszvendége Spanyolország. E sajátos, tárgyszerű és virtuális gasztronómiához több szállal kapcsolódik a budapesti Cervantes Intézet, amely szeptemberben és októberben gasztronómiával kapcsolatos régi és új kiváló filmeket mutat be.