Mégsem lesz kötelező a tápérték-jelölés

Szerző: | 2016.11.15 | Alapanyagok, Hírek

Az eredeti tervekkel ellentétben december 13-tól mégsem kötelező Magyarországon a nem előrecsomagolt ételeken (tehát a kereskedelmi vendéglátásban sem) a tápérték-jelölés – hangzott el a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai napján.

Mivel a tápértékjelzéssel kapcsolatban nagy a bizonytalanság a szakmában, kérdésünkre a jogalkotó Földművelésügyi Minisztérium sajtóosztálya a következő értelmezést küldte el szerkesztőségünknek:

A Földművelésügyi Minisztérium élelmiszer-feldolgozási főosztályának képviselője tartott tájékoztatást a 2016. december 13-án életbe lépő uniós rendelet szerinti tápérték-jelölési kötelezettségről. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy 2011-ben döntött úgy az Európai Unió, hogy a tagországokban az előrecsomagolt élelmiszereken kötelező feltüntetni a tápértékjelölést. A nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében a tagállamok kompetenciájába tartozik, hogy milyen tájékoztatási kötelezettséget írnak elő. Az FM által előkészített jogszabály-tervezet értelmében a fogyasztókat kérésükre szóban tájékoztatni kell az általuk vásárolt élelmiszerekkel kapcsolatos adatokról, kivéve a tápértékjelölést. A közétkeztetésben az uniós rendelkezésektől függetlenül már kötelező a tápértékszámítás. Az előadó ugyanakkor felhívta a jelenlévő cukrászok figyelmét, hogy az előrecsomagolt termékeken jelölni kell a tápértéket az allergén anyagokkal együtt. Mint mondta, a világ afelé halad, hogy a fogyasztók egyre inkább szeretnének tájékozódni ételeik összetételéről.”

Nem előrecsomagolt termék nemcsak a cukrászdákban van, hanem a kereskedelmi vendéglátásban, a szállodai éttermekben és a kereskedelemben is. Az ezeken a helyeken értékesítők tehát megnyugodhatnak: nem szükséges tápérték-számítási szoftvereket vásárolniuk, mert a tájékoztatási kötelezettség nem lép életbe a jövő hónapban.