Tarcal is saját bort készít

Szerző: | 2017.04.05 | Hírek

Több Tokaj-hegyaljai település után a borvidék legdélebbi pontján fekvő Tarcal is úgy döntött, közös termelői borban mutatja meg dűlőinek sajátos arculatát, ám településbor-filozófiája eltér a mádi vagy a tállyai összefogással született borokétól.

Míg Mádon, Tállyán és Olaszliszkán a felvásárolt szőlőkből egy termelő készíti el a község borát, Tarcalon a csatlakozó pincészetek saját alapboraikat adják a településszintű házasításba. „Azok az egyedi jegyek, amelyek megjelennek a különböző dűlőinkben, a Tarcal Borban nem tűnnek el, hanem egymást erősítve gazdagítják az összképet – fogalmazott Kanczler András, a Basilicus Borkultúra Központ és Szőlőbirtok vezetője, hozzátéve, hogy bár az alapborok készítéséhez megadtak bizonyos kritériumokat, a saját technológia és a borászati gondolatvilág megjelenítésében szabadságot kaptak a pincészetek.

„A Tarcal Bor a termőhelynek és a tarcali borászok együttgondolkodásának bemutatkozása egy különleges házasításban” – nyilatkozta a közösségi bor megszületését kezdeményező Tarcal Bor és Kultúra Egyesület nevében Majoros László borász, a Majoros Birtok és Borbár tulajdonosa. „Mi a borvidék legdélebbi részén, a legnaposabb dűlőkben, löszös talajon gazdálkodunk. Az innen származó borok sajátos karaktert mutatnak, könnyedség, frissesség, finom elegancia jellemzi őket. Érett gyümölcsaromákat, fűszereket, virágokat fedezhetünk fel a borban, ami mindig is megkülönböztette Tarcalt a többi hegyaljai településtől. Az volt a szándékunk, hogy az azonos koncepció mentén született borainkat összeházasítva, egy csak ránk jellemző különlegességgel rukkoljunk elő.”

Az ajánlások között szerepelt, hogy mindenki a legjobb dűlőjéből származó, botritiszmentes, alacsony tőketerheléssel termelt alapanyagot dolgozzon fel; és a borkészítés során spontán erjedéssel készítsék a bort, vagy a településen működő Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet által szelektált élesztőtörzsekkel dolgozzanak. A borászok döntésére bízták, hogy furmintból, hárslevelűből illetve ezek házasításából hordóban vagy reduktív technológiával készítik-e el a száraz alapbort. A kilenc résztvevő pincészet mindegyike fejenként 2 hektoliter bort adott be a közösbe, így összesen 2500-3000 palack Tarcal Bor születik a 2016-os évjáratból. Ezt részben visszaosztják a pincészetekhez, akik helyben, vagy saját csatornáikon adhatják el, részben pedig közös értékesítésben juttatják el a vinotékákba és az éttermekbe. A csavarzárral és egyedi címkével ellátott Tarcal Bor a Mádon kifejlesztett 0,75-ös, sötét Tokaji palackban kerül forgalomba.

Amint Majoros László kiemelte, a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület reméli, hogy idővel egyre több termelő csatlakozik a kezdeményezéshez a településen, ami várhatóan a borok komplexitását eredményezi majd. „Számunkra fontos ez a fajta megmutatkozás, hiszen a kulturális értékeink, építészetünk, természeti kincseink mellett a Tarcal Bort is a helyi vonzerő egyik elemének szánjuk. Az első kóstolásokon már túl vagyunk, és örömmel mondhatom, nagyon tetszetős, jól fogyasztható, citrusos bor készült, amely itatja magát.”

Az első Tarcal Bor hivatalos és ünnepélyes bemutatójára április 30-án 17 órakor kerül sor a Tarcali Tavasz – Bűbájos Hétvége rendezvény egyik fő eseményeként, ahol a vendégek a Hatputtonyos Borfaluban kóstolhatják meg először a település borát. Előjegyzésére is itt nyílik lehetőség, a Tarcal Bort pedig 2017. október 15-étől, Terézia napjától lehet majd megvásárolni.

De az idei Tarcali Tavasz – Bűbájos Hétvége további izgalmas programokat is tartogat: a látogatók többek között megízlelhetik a helyi pincék borait, Tokaj különleges pezsgőit, túrázhatnak a dűlőkben, hőlégballonnal repülhetnek a borvidék felett, vagy tanúi lehetnek Tarcal és Tarcal találkozásának, a rendezvény illusztris vendége ugyanis a Szerémségben található Tarcal-hegy, amelynek ízeit Maurer Oszkár borain keresztül ismerhetik meg a résztvevők. Lesznek előadások és koncertek, a kertekben tüzek gyúlnak, szól majd a zene, a tarcali borászatok kitárják kapuikat, pohár nem marad üres, vendég nem marad szomjas a tarcali Bűbájos Hétvégén!

Részletek: www.bubajos.hu

A 2016-os Tarcal Bor készítésében részt vevő pincészetek:

Basilicus Borkultúra Központ és Szőlőbirtok

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

Kern Pincészet

Kikelet Pince

Majoros Birtok és Borbár

Myrtus Pince

Palásthy-Emmert Pince

Tokajicum Borház

Volt Császári Birtokközpont és Pince – Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet