Tarcal: bor és kultúra, összefogással

Szerző: | 2016.06.06 | Hírek, Italsor

Minden borszerető ember térképére fel kívánja helyezni Tarcalt a nemrég létrejött, borászokat és szállásadókat tömörítő Tarcal Kulturális Egyesület. A Tarcali Bor kritériumait kidolgozó társaság azon is dolgozik, hogy a számtalan kulturális értékkel bíró településre turisztikai szempontból is felhívja a figyelmet.

Ha a tokaji borvidék kerül szóba, sokaknak először Mád, Erdőbénye vagy Tállya jut eszébe – holott Tarcal sem rejt kisebb lehetőséget magában, mint a jóval ismertebb szomszédok. A nemrégiben megalakult Tarcal Kulturális Egyesület célja, hogy visszakerüljön a település az őt megillető helyre, hiszen borászati szempontból mindig is kiemelkedő jelentőséggel bírt. Tarcal ugyanis jól megkülönböztethető stílust képvisel a borvidéken belül, itt találhatóak a tokaji borvidék legdélebbi parcellái.

Ráadásul löszös dűlői különösen kedveznek az aszúkészítésnek, de az itt termett száraz borok napfényes, virágos eleganciája is sokakat meghódított már. Az utóbbi két-három évben új lendületet kapott a bortermelés a településen, és immár tucatnyi kiváló borász tevékenykedik errefelé. Berecz Stéphanie (a Borászok Borásza 2014-ben), a Basilicus Borászat vagy a Majoros Birtok már sok rajongót szerzett, ám most sebességet váltanak: Majoros László (a fajtát népszerűsítő FurmintUSA projekt keretében), aki amerikai borszakíróktól határozott fellépése okán kiérdemelte a „Furminator” becenevet, a többi termelővel és szolgáltatóval társulva, úgy kívánja szűkebb pátriájára felhívni a figyelmet, mint korábban soha.

A nemrégiben megalakult Tarcal Kulturális Egyesület égisze alatt dolgozzák ki a Tarcali Bor kritériumait, de ezen túlmenően a kulturális értékekben gazdag településre is felhívják a figyelmet. A nemrégiben felállított közel 10 méteres áldó Krisztus-szobortól nem messze található a kultikus kirándulóhely, a fürdésre is alkalmas bányató, de itt van Hegyalja talán legrégebbi, mintegy 900 éves pincéje, több barokk templom, kápolna és zsinagóga is.

Sőt, ma már számos rendezvény is idevonzza a turistákat: dűlőtúrák és kisebb programok mellett hagyományteremtő módon idén április végén megrendezték a Bűbájos Hétvégét, amelyen már számtalan esemény hívogatta az érdeklődőket, nyáron pedig több nagy koncert várja a zene- és borkedvelőket. A Tarcal Akusztik rendezvények keretében június 11-én Petruska András, július 9-én a Swing à la Django és a Pankastic, augusztus 13-án pedig a United lép fel a Tarcal feletti Kopasz-hegyen, a régi kőbánya helyén kialakított Arénában. A koncertek közben minőségi tarcali borokat, kézműves szörpöket lehet kóstolni, és a tarcali kézműves sajtos (Zempléni Sajt Manufaktúra) kínálja a sajttálait.