A tavasz hírnöke: Hú!Svét

Szerző: | 2017.04.19 | Események, Hírek

A vidéki gasztrorendezvények között sokszor találkozunk a SVÉT csoportosulás valamelyik eseményével, amelyek közül vitathatatlanul a legkedveltebb – a „nagy” SVÉT mellett – a Hú!Svét Palkonyán, amit idén április 22-23-án rendeznek.

Gyönyörű táj, tiszta levegő, kedves emberek, finom fogások, jó borok, tavasz, mi kellhet még? A népszerűségről, az idei rendezvényről, a tervekről Pauli Zoltánnal, a Hú!Svét ötletgazdájával beszélgettünk.

Mi volt az alapötlet?

Minden abból az alapgondolatból indult, hogy legyen az éves SVÉT nagyrendezvény mellett néhány kisebb tematikus esemény is, s így jött a palkonyai Hú!Svét gondolata az ünnepi időszakra. Mint minden vendéglátósnak, nekünk is fontos a szezonnyitás, amikor már megmozdulnak az emberek, elkezdenek nyílni a virágok, s nem szerettünk volna kimaradni. Persze, az első Hú!Svét-nál azonnal éreztük a problémát is, hiszen nehezen tudtak az éttermek kimozdulni, mert ez az időszak nekik is már bőven szezon. Ezért azt találtuk ki, hogy legyen a HúSvét+7, azaz egy héttel húsvét után. És mostanra ez már a második legnagyobb rendezvényünkl.

Hogy került a rendezvény Palkonyára?

Hú!svétMég a Mandula étteremmel alapító voltam a SVÉT-ben. 16 évvel ezelőtt kerültem a borvidékre, és annyira megszerettem a környéket, hogy vettem magamnak egy házat Palkonyán és ittmaradtam. A házamban ma is vendégház és falusi lakásétterem működik, a PalKonyha, hogy ismételten előkerüljön a remek kis szójátékunk. Ez azért lakásétterem, mert az egyik legszemélyesebb és leginkább kedvelt műfaj a számomra, hiszen átlátható. Tudom, hogy kik és mikor jönnek, mit esznek, és személyre szabottan tudom őket fogadni, mindemellett nagyon fontosnak tartom a környék fellendítését. Ezért is hoztam létre Palkonyán a Hú!Svét-ot. Jövőre lesz például a Gasztronómia Éve a Villányi Borvidéken, amire már most nagyon készülök, készülünk, s egészen biztos, hogy összekapcsoljuk majd a Hú!Svét-tal. S hogy itt se maradjon el a szójáték, a borok kísérői a „Villányi falatok”, azaz apró kis villákra tálalt (tehát egy villányi) kóstoló falatok, melyeket a borokhoz fogyaszthatnak majd a vendégek.

Minden évben van valami apró újdonság a Hú!Svét-on. Mi várható idén?

Elég, ha csak a nevét kimondom az idei rendezvények, HúSvét+Sweet – a vidéki cukrászműhelyeket fogjuk bemutatni. Ez kapcsolódik a pannonhalmi Pausa Kávéház LevendulaSweet rendezvényéhez, amelyet a mi eseményünk vezet fel. Nagyon fontosnak tartjuk ugyanis a folyamatos fejlődést és a különböző szegmensek bemutatását. A cukrászat pedig az éttermekhez képest még nagyon gyerekcipőben jár. Nagyon nehéz volt a 8 cukrászdát összeszedni vidékről, így óvatosan kezdjük ezt a vonalat idén. Így esett a választásunk a pécsi Jókai Cukrászdára és a Yokka desszertműhelyre, természetesen a Pausa-ra Pannonhalmáról, Érdről jön a Pataki Cukrászda, Siófokról a Villa Gréta, Sopronból a Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda, s nekünk is van egy kis műhelyünk Palkonyán, a „CUKI”, amivel természetesen szintén meg lehet ismerkedni vasárnap délután. A saját portámra már többször hívtam meg más cukrászdákat, s volt olyan, hogy a Facebook eseményre 68-an jelentkeztek be, és a végére több mint 400-an értek oda. Ekkor döntöttem úgy, hogy a Hú!Svét-ra is behozom a cukrászdákat. Így idén a szombat az éttermeké, vasárnap pedig a cukrászdák következnek, de több étterem jelezte, hogy maradna vasárnapra is, így terveink szerint lesz ebédlehetőség ekkor is. További újdonság, hogy két napon keresztül készülünk reggelivel is. Mivel nekem a rendezvényen nem jut időm a szervizben részt venni, ezért idén úgy döntöttem, hogy regisztrációhoz kötött reggelit készítek, s akkor tudok beszélgetni és egyben szervírozni is.

Mitől éri meg ez a kiállítóknak? Mennyien keresik fel a rendezvény után is ezeket az éttermeket?

Hú!svétAmikor legelőször csináltuk, egyszerűen jó volt az egészben benne lenni. A cél mindig az, hogy kimozdítsuk az embereket vidékre, ahol köztudottan minden más. A levegő, a hangulat, ami feltölti az embereket. Az éttermek azért jönnek szívesen, mert a SVÉT-nek nagyon nagy utazó közönsége van. Egy ilyen rendezvényre pedig egy nap alatt 3000-en beregisztrálnak. Arra viszont figyelünk, hogy megtartsuk a családi hangulatot. Hogy mekkora a rendezvény utáni étteremlátogatás? Én magamon érzem, milyen nagy promóciós értéke van ennek a hétvégének éppúgy, ahogy a SVÉT-nek is. A rendezvények utáni időszakban mindig észlelhető a vendégforgalom növekedése, és ezzel biztosan mások is így vannak.

Hány százalékban jönnek olyan vendégek évente, akik nem a SVÉT vendégei? Tudjátok ezt mérni?

Van egy fix törzsbázis, akik hozzák magukkal a barátaikat. A törzsgárdát már névről ismerjük. Látjuk a regisztráláskor, hogy kik érkeznek idén is, s ilyenkor már ki tudom szűrni, ki a visszajáró SVÉT-es, ki pedig nem. Ez alapján elmondható, hogy évente fixen több mint 40% az új vendég a Hú!Svét-on.

A Hú!Svét-on nincs ott az összes SVÉT-es étterem. Mi alapján dől el, hogy ki vesz részt rajta?

Egyrészt, van egy állandó csoport, akik minden évben jönnek. Emellett az éves első közgyűlés egyik legfontosabb pontja, hogy átbeszéljük, milyen rendezvények és mikor várhatók az adott évben, s már ott az éttermek bejelentkeznek. Ez persze ugyanúgy vonatkozik az aspiráns helyekre is. Velük két évig dolgozunk együtt, mielőtt állandó SVÉT tagokká válnának, de ebben az időszakban ugyanúgy lehetőséget kapnak a rendezvényeken való megjelenésre, mint a tagok. Idén egyébként ott lesz az Anyukám Mondta, a Jankovich Kúria, a Kistücsök, a Chianti, a Baricska, a Mandula, a Viator és a Walter vendéglő, vendégétteremként vesz részt a Bonne Chance, a Pannónia Gasztrohajó, a Bistro Sparhelt, a Dűlő, a Malackrumpli Real Farm Food, a Paletta és a Spaletta. A gasztropódiumon a szellemi táplálék mellé Tóth Sándor (A Kávé Háza) és a Babka Budapest bar-food kínálata szolgálja a körítést. Színesek leszünk tehát idén is a több mint 22 szereplővel. S ne feledkezzünk meg a borászokról sem. Az idei téma a Portugieser du Monde borversenyhez kapcsolódik majd, melynek közönségnapja ekkor lesz Palkonyán.

A menü hogy néz ki? Van valami központi fogás, mint a Gourmet Fesztiválon?

Egy időben a húsvét köré hangoltuk az ételeket, de ebből kiléptünk. Hiszen idén már lesz spárga addigra, valamint friss zöldségek, így elengedtük ezt a köteléket. Mindenki hozza a tájegységére legjellemzőbb fogásokat, azok felkerülnek – szellemesen a svétlapra – , s onnan lehet majd válogatni.

Mekkora az éttermek érdeklődése, hogy aspriánsok legyenek?

Mindig nagy. Sok étteremmel vagyunk kapcsolatban, és sokan szeretnének velünk kapcsolatban lenni, hiszen a SVÉT és a hozzá tartozó társesemények nagy népszerűségnek örvendenek már évek óta.

Mi az üzenete a SVÉT-es rendezvénycsokornak?

Leginkább az, hogy az emberek mozduljanak ki vidékre. Ne keverjük össze, itt nem arról van szó, hogy a SVÉT a legjobb vidéki éttermeket jelenti. Szerencsére számos és egyre több ambiciózus vidéki hely van már, akiket szeretnénk bekapcsolni a SVÉT vérkeringésbe. Itt vidéki éttermek és gasztroműhelyek vannak, valamint egyéb helyek. A Hú!Svét-on például nem ritka, hogy nagymama főz egy háznál – a legfontosabb a szívből jövő vidéki vendéglátás.

Több napos rendezvényekről beszélünk. A szálláspartnerségben léptetek már előre Pécs környékén?

Hú!svétA Borúton keresztül koordináljuk a szabad kapacitásokat. Rengeteg visszajáró vendégünk foglal előre szállást, de a környéken számtalan szálláshely várja minden évben az érkezőket. S hogy a borozásnak se kelljen kimaradnia, már második éve szervezünk buszokat a szállások és Palkonya között, de taxi jelleggel is lehet kérni kisebb buszokat. Idénre tervezünk egy nagybusz járatot is, mert úgy néz ki, lesz rá igény bőven, ez a Harkány-Siklós-Pécs vonalon fog közlekedni. És azért is van rá szükség, mert a Portugieser világversenye is akkor lesz Pécsett, s szeretnénk megkönnyíteni a vendégek mozgását a rendezvények között.

Riedl Annamária