Tegyük méltó helyére a furmintot!

Szerző: | 2015.10.28 | Hírek, Italsor

A furmintnak ott a helye a világ legdrágább borai között – jelentette ki a brit Christopher Burr Master of Wine, a Christie’s aukciós ház borrészlegének korábbi igazgatója Budapesten, a Kempinski Hotelben tartott Sauska-borbemutatón. A szakember szerint ugyanis a legjobb tokaji és villányi borok felvehetik a versenyt a legelismertebb nemzetközi márkákkal.

A brit borvilág fenegyereke azért érkezett Magyarországra, hogy a tokaji és a villányi borvidékről tanuljon, és bemutassa a két évvel ezelőtt a londoni Decanter World Wine Awards nagy aranydíját elnyert Sauska Cuvée 5 új, 2011-es évjáratát. Az új bort jobbnak és elegánsabbnak tartotta a korábbi évjáratnál, mint mondta, „nagyon meglepődnék, ha nem produkálna jobb eladásokat”.

A szakember azt is elmondta, míg Villányhoz hasonló borvidék akár ötven másik is akad a világon, a tokajihoz mérhető adottságú területből legfeljebb 2-3 másik van. Bár vörösborokat értékelni hívták, meglepő módon Burr elsősorban a száraz tokaji furmintokért lelkesedett. Elmondása szerint a furmintban megvan az a potenciál, hogy a világ legértékesebb burgundiai chardonnayival és Rajna-menti rizlingjeivel is felvegye a versenyt.

A Master of Wine az elmúlt napokban száz eurós chablis-kat is összekóstolt a Sauska Pincészet dűlőszelektált furmintjaival és tokaji házasításaival, és mint mondta, minőségben, eleganciában nem volt köztük mérhető különbség. Ugyanez történt egyébként a 2009-es bordeaux-i, saint-émilioni Angelus borral is, a 600 eurós vörösbor és a 2011-es Cuvée 5 között csak a lecsengésben fedezett fel apróbb különbségeket, ami miatt a francia bort „kissé gasztronómiabarátabb”-nak ítélte.

Az operarajongó Burr szerint bár nehéz összehasonlítani Bachot, Brahmsot vagy Lisztet, csak a legnagyobb fehér borokhoz hasonlítható a furmint. Igaz, hozzátette, hogy nem kell félni a házasításoktól, egy kis hárslevelűvel vagy sárga muskotállyal elkészített cuvée akár még elegánsabb és felhasználóbarátabb is lehet, mint a fajtaszelektált furmint.

A Kempinskiben tartott borbemutató a meghívott 120 borászati és gasztronómiai szakértő számára azért is lehetett szemnyitogató, mert a világ egyik legelismertebb szakértője minősítette „párbajképesnek” a tokaji száraz fehér és a villányi vörösborokat a nemzetközileg legelismertebb versenytársakkal. Amiből az is következik, hogy eljött az ideje, hogy mind a hazai, mind a külföldi gasztronómiában az értéküknek megfelelően árazzuk be a hazai bortermelés piramisának csúcsán álló borainkat.