Tejsommelier és tejvacsorák Amszterdamban

Szerző: | 2015.08.11 | Hírek, Konyha

A tejivók hazai változataira kevéssé hasonlít az amszterdami MelkSalon, abban viszont egyeznek, hogy az egyik legősibb, ember által kedvelt nedű a főszereplő az általuk kínált enni- és innivalóban.

Sietske Klooster designer dolga nem volt nehéz, elvégre egy tejbár beindítja a képzeletet. Ráadásul 2015-öt írunk, tehát adódott az ötlet, hogy a legmodernebb, pop up stílusban rendezze be. Jóllehet, az üzlet egész léte a nosztalgián alapszik: 1900 körül a holland nagyvárosok lépten-nyomon tele voltak olyan büfékkel, ahol mindig lehetett friss, hűtött tejet és más tejterméket kapni.

A MelkSalon üzlet és vendéglátóhely egyszerre. Az ételeknek megadják a módját: Gilbert Kolff és Samuel Levy séfek hetente tartanak tejvacsorákat, amelyeken részt vesz Bas de Groot hivatásos tejkóstoló, mondhatnánk, tejsommelier, aki minden titkát és zamatát ismeri a tehenek által szolgáltatott nedűnek. Megállapítja, hogy a tej, illetve az azt szolgáltató tehén melyik farmról való, mit legelt aznap, sőt, még az sem kizárt, hogy ráhibázik arra, mikor fejték meg.

Hollandia a világ egyik legrégibb tejtermelő országa, de ágazata korántsem mentes a különféle európai tejkvótákra való figyelemtől, a gazdálkodási előírásoktól és a farmerek gondjaitól. A MelkSalon létrehozói és a holland tejipari szövetség vezetői azt remélik, az üzlet sikere segít megoldani ezeket a problémákat.