Mese habbal? Majdnem! Téli rege a Barakában

Szerző: | 2019.02.12 | Hírek, Konyha

Egy étlap, és egy egész mesevilág, ami mögötte van. 

Lehet vajon hír az, hogy egy étteremben étlapváltás történik? Önmagában erre senki nem kapja fel a fejét. A Baraka téli menüjében azonban rókatűz, sárkányok, a fehér kígyó és a kilencfarkú rókalény legendája is megjelenik. Az ázsiai mítoszok és legendák, amelyek Andre Bicalho séf menüjét ihlették, nem mindennapi tányérokat inspiráltak a Barakában.

A téli menü összes tányéra egy-egy ázsiai népmesét idéz. Az összetevők és alapanyagok valahogyan egy-egy mese karakterére, cselekményére, mélyebb jelentésére utalnak. A Betobeto-san, az ártalmatlan japán szellem legendájától a koreai kilenc farkú rókalény meséjén át a vietnámi rizstorta történetén keresztül megérkezünk a fehér kígyó birodalmába. A Baraka elmeséli a szövőlány és a tehénpásztor történetét is, miközben arra inspirálja a vendégek képzeletét, hogy az ízeken és textúrákon keresztül a mesék egy további jelentéstartalommal egészüljenek ki.

Íme három tányér, és a hozzá kapcsolódó mese. Figyelem, ízekben gazdag kultúrtörténet következik.

Kitsunebi – Rókatűz / Libamáj és céklamakaron, kecskesajt zöldfűszerekkel és blue curacao, sütőtök, rákkrokett és zöld curry

Foto: Fekete Antonio

A mese:

A Kitsunebi gömböket, azaz a rókatüzeket mítikus rókák hozzák létre. Szájukon át tüzet lehelnek a gömbökbe, melyek segítik megvilágítani útjukat az éjszakában. Ezek a rókatüzek olyan fényesek, mintha lámpások lennének. Színük piros, narancs, kék és zöld. Sokszor megtévesztik még az embereket is, akik a sötétben keresik az utat.

A sárkánytojás / Zeller, répa, chili, fodros kel

Foto: Fekete Antonio

A mese:

A kínai legenda szerint a sárkánytojás 1000 évig a tenger fenekén, 1000 évig pedig a hegyek mélyén élt. Ezután 1000 évet az emberek között, miközben folyamatosan tinta áradt belőle, ezért festőkőnek használták. Ezután csodálatos sárkány kelt ki belőle, és felemelkedett az égbe.

Fehér kígyó — A szerelem ereje / Kókusz, joghurt, citrus

Foto: Fekete Antonio

A mese:

Xu Xian találkozott álmai hölgyével, akivel azonnal összeházasodtak. Egy szerzetes méltóság figyelmeztette őt, hogy a nő egy kígyó volt. Xu Xian egy mágikus italt adott neki, hogy megtudja az igazat. Az asszony erre fehér kígyóvá vált, férje pedig a szörnyű felismeréstől megijedve meghalt. Az asszony ezután visszaváltozott emberré, és egy piros színű gyógynövényt használt, hogy visszahozza férje életét. Még mindig szerette őt, így hűséges maradt hozzá a szerzetes kívánsága ellenére. Örökkön örökké együtt éltek.