Telt házas italhétvége

Szerző: | 2016.02.24 | Események, Hírek

Sikerrel zárt az idei KávéBár Bazár, ahol több mint 2500 vendég fordult meg a két nap alatt a Corinthia Hotel rendezvénytermeiben, hogy kávékat, párlatokat, borokat vagy épp kézműves söröket kóstoljon a hozzájuk illő ételekkel, vagy éppen a szakmai bajnokságok közönségeként drukkoljon baristáknak, sommelier-eknek, esetleg előadásokon bővítse ismereteit.

Merthogy a 7. alkalommal megrendezett seregszemle az elmúlt évek hagyományaihoz hűen a szakmabelieket és az érdeklődő nagyközönséget nem csupán kóstolókkal, hanem izgalmas programokkal is várta. Így például a konyakok és a francia pezsgők  rejtelmeibe, az „alternatív” és a tengerentúli kávék világába vagy éppen a csokoládékészítés művészetébe is szakavatott előadók vezették be a közönséget szombaton, miközben a cup tasting országos bajnokság zajlott. Vasárnap pedig az egyes területek legjobbjai mérték össze elméleti és szakmai tudásukat a latte art, a sommelier, a koktél és a flair bajnokságokon.

Lelkes közönség kísérte a kávés szakma megmérettetéseit, Apró Franciska lett a tejhaböntés, vagyis a Latte Art országos bajnoka, a kávé ízfelismerésén-ízkülönbségein alapuló Cup Tasting kategóriát pedig Balogh Csaba nyerte, így ők képviselheti hazánkat Sanghajban, az áprilisi világbajnokságon.

Jelentős szurkolótábor előtt készültek a legfinomabb koktélok is, s a flair mixerek akrobatikus mutatványokkal fűszerezték meg a kevert italokat. Az idei országos koktélbajnok Orosz Ákos – ő egyébként Coffee in Good Spirits világbajnokunk -, a látványos flair kategóriában pedig ismét Deák Olivér bizonyult a legjobbnak, szeptemberben ők ketten utazhatnak a tokiói világbajnokságra.

Az Országos Sommelier Bajnokságon megjelent a hazai boros szakma színe-java. A zsűri tagjai Horkay András (az Országos Borbíráló Bizottság elnöke), Gianni Annoni (Pomo d’Oro), Hamvas Zoltán (Bocuse d’Or), Káli Ildikó (szakíró), Kovács József (TG Italiano), Kovács László (a Magyar Vendéglátó Ipartestület elnöke), Kozma Kálmán (Gundel) és Virág Csaba (Kárpátia) voltak. A zsűri elnöki tisztét Fabók Mihály örökös magyar sommelier bajnok töltötte be. Az elméleti és gyakorlati feladatokból álló szakmai versenyt idén is – csakúgy, mint az elmúlt két évben – Szik Mátyás sommelier nyerte, kiérdemelve az örökös bajnok címet.