Thai Select tanúsítvánnyal kitüntetett éttermek már Budapesten is

Szerző: | 2021.06.09 | Hírek

A távol-keleti éttermeknek van valami különleges varázsuk. A színek kavalkádja a tányérokon, a wokok sistergése, a mindent betöltő édeskés illat és a különleges textúrájú ételek sokszor a laikusokat is az éttermek asztalához ültetik. De az ázsiai konyhák csoportjában is van egy, a thai konyha, amely mostantól értékelő okirattal is kitünteti a legjobb éttermeit, hogy ezzel is hozzásegítse a vendégkört az igazán autentikus, magas minőségű thai konyha megismeréséhez. Ez a Thai Select tanúsítvány.

A „Thai Select” kitüntetés a Thaiföldi Királysági Kereskedelmi Minisztériumának Nemzetközi Promóciós osztálya által kibocsátott tanúsítvány, ami nem csak az ételeket, hanem az éttermek vendégszeretetét és hangulatát is minősíti a szakácsok professzionális képzettsége mellett. Mivel egy nagymúltú, többezer éves hagyományra visszatekintő gasztronómiáról van szó, a tanúsítvány megszerzése nem könnyű a szigorú irányelveknek köszönhetően. Az elismerést épp ezért a következő kategóriákban ítélnek oda egy-egy étteremnek:

Thai Select Signature: ezt a minősítést azok az éttermek kaphatják meg, amelyek autentikus thai ételeket szolgálnak fel, azok egyedi jellegét mutatják meg ízléses, kiváló minőségű, kifinomult dekorációval és ugyanilyen tökéletes kiszolgálással. Egyértelműen ez a top of the top helyeken található elismerés, így ezek az éttermek a Thai Select Michelin-csillagos helyei.

Thai Select Classic: ennek a tanúsítványnak a legfőbb ismertetőjele a remek ár-érték arány. Olyan kiváló minőségű éttermek nyerhetik el ezt a kitűntetést, ahol ízletesek az ételek, és a vendégek megismerhetik az országra jellemző gasztronómiai szolgáltatásokat. Ezt akár hívhatjuk a thai gasztronómia Bib Gourmand-jának.

Thai Select Casual: az ezzel a jelzéssel bíró éttermek thai ételeket kínálnak igazi thai ízekkel, de korlátozott szolgáltatásokkal rendelkeznek. Ide sorolhatók a gyorséttermek, food truck-ok, limitált ülőhellyel és szolgáltatással rendelkező vendéglátóegységek.

Thai Select Unique (csak Thaiföldön): igaz, hogy az ezzel a bizonyítvánnyal rendelkező éttermekért egészen Thaiföldig kell utazni, viszont érdemes figyelni, hol bukkan fel a logó, ugyanis az adott étteremben egészen biztos, hogy helyi különlegességeket fognak felszolgálni, mint például a déli vagy északi thai ételek.

Természetesen nem meglepő, hogy itthon és nemzetközi viszonylatban is igyekeznek megtalálni a legautentikusabb helyeket, és ezeket jelzéssel ellátni az érkező vendégek számára, ugyanis a thai konyha egy-egy fogását az ország különböző részein, más-más módon készítik el. A leghagyományosabb receptek az ország középső részén találhatók, mintegy origóként összefogva az ország tájegységeit, valamint azért, mert itt tudott legnehezebben utat törni maguknak a szomszédos államok hagyományai.

A Thai Select tanúsítvánnyal bíró éttermeknél alap kitétel, hogy mindig friss zöldségekből és húsokból készüljenek a fogások, a lehető legrövidebb idő alatt, a legtöbb összetevővel. Így, egy leves a wokban maximum 5 percig készülhet, hogy a zöldségek a roppanósságuk mellett a bennük található vitaminokat és ásványi anyagokat is megtartsák, valamint a fűszernövények se veszítsék el az emberi szervezetre gyakorolt kimagaslóan jó hatásukat azzal, hogy elillannak belőlük a segítő ásványok.

Magyarországon jelenleg négy, Budapesten található étterem érdemelte ki a neves elismerést. A Bankok Thai étterem, a Greenthai Eredeti Thaiföldi ételbár, a Parázs étterem és a Tom Yum Thai étterem – ami három helyen is kóstolható, az Andrássy úton, a Soroksári úton és Dunakeszin a Fő utcán.

Bangkok Thai étterem

Az egyik legjobban kedvelt, és talán a leginkább minden tradíciót és kulináris különlegességet magába foglaló thai étterem a fővárosban. Itt valóban dübörögnek a színek és az illatok, amelyeket már az ajtóban érezni lehet. Kifejezetten erős a hely a sült tészták és sült rizsek tárházában, amelyekből éppúgy nem hiányozhat a chili vagy a tamarind szósz, mint a nyársa húzott satay húsokról vagy a kókusztejben fürdő levesekből. És ha valaki valami különlegesebbre vágyik, homárral és békacombbal is találkozhat az étlapon. De persze megtalálható a menüben a már sokak által ismert tavaszi tekercs és akár a tom yum, vagyis a csípős-savanyú leves is, ha valaki mégsem lenne annyira merész, hogy új, eddig nem ismert ízpárosításokat próbáljon ki.

Greenthai Eredeti Thaiföldi ételbár

Ha valahol, hát itt a laikusnak és a profinak is van miben gyönyörködnie, hiszen a Greenthai a nyitása óta a látványkonyhájáról vált feledhetetlenné a fantasztikus ízei mellett. Itt is minden autentikus, színes és illatos, nem lehet mellényúlni egyetlen fogással sem, legyen szó egy jó levesről vagy főételről, de innen nem szabad az asztaltól felállni egy remek desszert, mondjuk a kókusztejes banán nélkül. És ha lehet, ide mindenképp autó nélkül érdemes érkezni, ugyanis a klasszikus thai sörök, a Singha vagy Chang jól tudják tompítani a pikáns ízek sokaságát.

Parázs étterem

Ha a szemét is jól akarja valaki lakatni, vagy egyszerűen csak kíváncsi, hogyan készülnek a jobbnál jobb fogások, a Parázs látványkonyhája tökéletes választás tud lenni. A thai-magyar házaspár által vezetett étterem igazi szerelemprojekt, így minden csúcsminőségben várja a vendégeket, legyen szó enteriőrről, alapanyagokról, vagy kész fogásokról, amelyek között megtalálható az itthon még ritkaságnak számító thai gulyásleves, vagy a többek által kedvelt tom yum koong.

Tom Yum Thai étterem

Ha valaki nem lenne teljesen biztos abban, hogy mitől is olyan közkedvelt hely a Tom Yum, a számok mindenképp magukért beszélnek. Minden étteremben 70 thai különlegesség található, összesen 300 féle változatban, amelyek 80%-a kérhető vegetáriánus változatban is. De ha mindez továbbra sem lenne meggyőző, a levesek, saláták, előételek, curryk, tészták, wok fogások, halak és desszertek ízorgiájában egészen biztos, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót, bármilyen ízlésvilággal is rendelkezzen. Még az egészen egyedi gasztronauták is kiélhetik itt a szenvedélyüket a tükörtojássaláta, vagy a fekete ragadós rizsük fogyasztásakor.