Thummerer Vilmos a 16. Borászok Borásza

Szerző: | 2022.05.02 | Hírek, Italsor

A 2022. április 29-én este Budapesten megtartott Borászok Borásza Díjátadón a tavaly decemberben elhunyt Thummerer Vilmost választották a tizenhatodik Borászok Borászának, átadták a Borászok Barátja különdíjat, és kihirdették, hogy ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat.

A pontos szabályok szerint, a Borászok Borásza jelöltjei, azaz az 50 legjobb magyar borász listáját az elmúlt évek győztesei állították össze. Innentől kezdve az ötvenek kezében volt a döntés, akik egy-egy szavazatukkal, két forduló alatt választották meg a végső győztest. Az első forduló után alakult ki az alábbi ötfős döntő. A második fordulóban szintén az ötveneknek volt szavazati joguk, de értelemszerűen már csak az öt döntős közül kellett választaniuk. Ez alapján lett Thummerer Vilmos  a 16. Borászok Borásza.

A Borászok Borászai azonban nemcsak a „kollégák” teljesítményét díjazták, megválasztották a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is. A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. 2022-ben Miklósa Erika lett a Borászok Barátja, aki az 50 jelölt egy-egy palack bora mellé egy jelképes pincekulcsot is kapott, szimbolizálandó, hogy a Borászok Barátjaként mindig szívesen látott vendég a borászoknál.

A díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány már hatodszor írta ki a Jövő Borásza Ösztöndíjat, amelyre borász hallgatók pályázhattak és a nyertes Trinfa Henriett többek között 1.000.000 forintot nyert külföldi szakmai gyakorlatra. Nyereményének lényege a tanulás és tapasztalatszerzés lehetősége az alábbi módokon:

a „Jövő Borásza” cím viselése egy évig;
féléves külföldi szakmai gyakorlat bruttó 1 000 000 forintos anyagi támogatása;
szüret valamely Borászok Borászánál vagy Borászok Borásza jelöltnél;
tiszteletjegy a Borjog és Bormarketing Konferenciára;
meghívó a Borászok Borásza gálára az ünnepélyes eredményhirdetésre.