Egy nyitás, amire régóta vártunk

Szerző: | 2020.07.14 | Hírek

Tiago Sabarigo fogta az oldalbordáját, Évát, és maga mögött hagyva a Costes Downtown Michelin-csillagos konyháját Essência Restaurant – Tiago & Éva néven új éttermet nyitott a Sas utcában. 

Tiago Sabarigo portugál séfet Magyarországra érkezése előtt Gordon Ramsey képezte ki, az ő londoni Michelin-csillagos éttermében, a Pétrusban dolgozott három évet. A Costes Downtown 2015. április elsejei megnyitásán együtt tevékenykedett Miguel Rocha Vierával, és a nyitás után konyhafőnöke lett az étteremnek, amit egy éven belül sikerre vitt és megkapta első Michelin csillagát. Évával a Prestige Hotel Budapestben ismerkedett meg, mivel ő volt a szálloda vendégkapcsolatáért felelős menedzsere.  A szerelemmel együtt megszületett egy közös álom is: egy étterem, melyben ötvöződnek a portugál és a magyar gyermekkor emlékeit idéző ételek ízei a modern csúcsgasztronómiával keresztezve, kötetlen elegáns stílusban.

A magyar menüsor neve: itthon, míg a portugál menüsort otthon-nak nevezték el. A tradíció, a hagyománytisztelet kulcsszerepet kapott a koncepcióban. Az étteremben odafigyeltek a „vegyélhazait” elvre, és nyolcvan százalék a magyar beszállítók aránya. Elsőrangú pisztrángjukat Tahitótfaluból, a mangalicát Debrecenből szállítják, és a marha sem import – örömmel működnek együtt családi gazdaságokkal és a szezonális gyümölcsökre, zöldségekre helyezik a hangsúlyt. Értelemszerűen a tengeri halakat külföldről hozzák pl. a tőkehal, polip, és az olívaolaj szigorúan Portugáliából érkezik.

Az ebédmenü két vagy három választható fogással, 3900 vagy 4800 Ft-ért kapható, este pedig öt- vagy nyolc fogásos degusztációs menüket kínálnak.