Tízévesen felelős

Szerző: | 2022.02.15 | Hírek

2012 januárjában indult útjára a fenntartható étkezést népszerűsítő civil szervezet, mely kezdetben Ökológiai Evolúció néven működött. A 4 fiatal által alapított szervezet később Felelős Gasztrohős Alapítvány névre váltott, és 10 éve buzdít minket arra, hogy változtassuk meg falatonként a világot.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány küldetése a környezetbarát étkezés elterjesztése a hazai háztartásokban és vendéglátóhelyeken. Hogy erre miért van szükség? Naponta akár 200 étellel, étkezéssel kapcsolatos döntést is meghozunk, amikkel egy olyan rendszerre hatunk, amely a Föld édesvízkészletének 70%-át használja és az üvegházhatású gázkibocsátás több mint negyedéért felelős. Nagyon nem mindegy tehát, hogy mi kerül a kosarunkba, asztalunkra. Ebben segít nekünk már egy évtizede a Felelős Gasztrohős Alapítvány kampányokkal, online és offline programokkal, egyszerű, a hétköznapokba könnyen beépíthető tippekkel.

Arról, hogy milyen hőstettekkel büszkélkedhetnek az elmúlt évekből, számvetést is készítettek. A Gasztrohősökre jellemző, Kőfaragó Anna által készített, infografikából kiderül, hogy már több mint 4000 óvodás, kisiskolás fejébe vetették el a zöldülés magjait; edukációs programjaikon játékos formában mesélnek arról, miért jobb a “pucér” uborka a bolygónk szempontjából, és hogy vajon télen terem-e itthon eper? Az aprónép mellett a felnőttek étkezési szokásait is igyekeznek megreformálni a hősök, méghozzá egy játékos, csapatépítő PróbatÉtellel, Zöldülők Vásárával és szemléletformáló kampányokkal is. Az alapítvány nevéhez köthető számos környezetbarát étkezéssel foglalkozó kampány; például a Szívószálmentes Augusztus, a Nem etetem a szemetesem! vagy a – most újra aktuális – Csábíts szezonális fogásokkal! felhívás. A színes infografikákkal, profi fotókkal és érdekes adatokkal tarkított figyelemfelkeltéssel már több millió embert értek el, akik így a fenntarthatóbb életmód irányába indulhattak el.

A lakossági szemléletformálás mellett a vendéglátóhelyek zöldítésével is foglalkozó szervezet már több mint 50 Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező étteremmel és kávézóval büszkélkedhet. A minősítés mellett az éttermeknek tanácsadással és termelő-étterem találkozókkal, Gasztro Randikkal is segítenek a tudatosabb működés elérésében.

Az alapítvány a jövőre nézve is tele van tervekkel: „Idén útjára indítjuk a megújult Fenntartható Vendéglátóhely minősítési rendszerünket. Egy 3 szintből álló, szakértői segítséggel, véleményezéssel összeállított sávos rendszert vezetünk be, ahol a kritériumok egyre szigorúbbak lesznek. A környezetbarát vendéglátással és az új rendszerrel kapcsolatban a fenntartható gasztronómia napján egy kampányt is indítunk majd. Fontosnak tartjuk, hogy itthon is egyre többek számára legyen szempont étterem-választásnál a fenntarthatóság is, és kiemelt figyelmet kapjanak a tudatosan működő vendéglátóhelyek.” – mondta el Kiss-Szabó Eszter, az alapítvány kommunikációs vezetője.