Tíznapos gasztronómiai és kulturális kalandozásra hív a Taste Balaton – podcast

Szerző: | 2024.02.28 | Hírek

Különleges eseménysorozattal indul a tavasz a Balatonnál. A március 8. és 17. között zajló Taste Balaton fesztiválról Csapody Balázs ötletgazda, a Kistücsök Food & Room tulajdonosa és Kalas Györgyi alapító, gasztroújságíró beszélt a Rádió Café Egyéletem című műsorában Babik Edittel.

 

A két meghívott szakember ezer szállal kötődik a Balatonhoz, régi szószólói az egész éves Balaton koncepciójának. Vallják, hogy a tónak minden évszakban különleges atmoszférája van, és ma már minden évszakban találhatók is olyan minőségi szolgáltatások, amelyek révén ezt a nem itt élők is megismerhetik és élvezhetik. Amikor Budavári Dórával harmadmagukban összeültek beszélgetni, hogyan lehetne valami újat alkotni, a tónak ezt az arcát szerették volna minél jobban megmutatni.

 

Balatoni ízek és személyes kapcsolódások

Összesen 26 éttermet kerestek fel az ötlettel, akik tárt karokkal fogadták a kezdeményedzést. Első szóra csatlakoztak, és vállalták, hogy az eseménysorozat 10 napja alatt legalább két különleges kulturális programot megszerveznek. Ez idő alatt az éttermek végig nyitva lesznek, és a vendégek összesen több mint 100 program közül választhatnak az irodalomtól a képzőművészeten át a divatbemutatóig – mesélik a szervezők a podcastban. A program rendkívül sokszínű, ám nem csak ettől egyedi.A szervezőknek kifejezett céljuk volt, hogy ez az esemény a személyes kapcsolódásokról, a beszélgetésekről szóljon, mely során a résztvevők a balatoni vendéglátásnak is egy új, őszinte oldalát ismerhetik meg.Olyan rendezvény volta cél, ahol nemcsak a test, de a lélek is feltöltődik.

Mindemellett a Taste Balaton zöld szemlélete is rendkívül hangsúlyos. Ez megmutatkozik egyrészt a helyi és térségi alapanyagokban, másrészt abban is, hogy a BalatonBike365 támogatásának köszönhetően a rendezvény alatt öt ponton lehet kerékpárt bérelni a tó körül, így a helyszíneket akár két keréken is összeköthetik az érdeklődők. A márciusi Balaton ehhez is kiváló, ráadásul a fesztivál ideje alatt szervezett kerékpártúrák is indulnak a kora tavaszi tó környékének bebarangolására.

 

Hamvas Bélától Frenreisz Károlyig

A podcastban megszólal néhány vendéglátóhely is arról, milyen izgalmas programokat állítottak össze. A balatonmáriafürdői Port Étterem és Panzió például többek között Hamvas Béla-emléktúrát szervez kihasználva az író helyi kötődését, a szigligeti Villa Kabbala közös főzést és fermentált italbemutatót tart Farkas István festőművész egykori nyaralóvillájában. A Balatonudvari-Fövenyesen található Kalóz Strandbisztró minden bizonnyal az egyik legnépszerűbb helyszín lesz, hiszen Lovasi Andrással és Beck Zolival (30Y) is koncertvacsorán vehetnek részt az érdeklődők, illetve készülnek egy izgalmas nőnapi beszélgetéssel is a nyitónapon neves vendégek, köztük például Stahl Judit részvételével.

Gazdag programmal készül természetesen a szemesi Kistücsök is: erdélyi és olasz gasztronómiai hétvégét szerveznek, továbbá Dragomán György, Iglódi Csaba, Nyáry Krisztián és Frenreisz Károly is ott lesz Balatonszemesen ebben a 10 napban. Balatonkenesére is érdemes lesz ellátogatni, a Pörc Bisztró és Delikát a család 150 éves múltra visszanyúló hentesmesterségét és a helyi hagyományokat mutatja be interaktív, élménydús módon, miközben a helyi és környékbeli termékekből is csipegethetnek a résztvevők.

A cél összességében az, hogy az embereknek megmutassák, milyen kivételes élmény a Balatonnál eltölteni néhány napot ilyenkor. Az esemény SZÉP-kártyával is látogatható, a tastebalaton.hu weboldalon mindenki összeállíthatja saját programját, és az esemény Facebook-oldalán le is foglalhatja a helyét. Ez egyébként ajánlott is, mert a kapacitások limitáltak, a helyek pedig gyorsan fogynak.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

__________________________________________________________
Forrás: turizmus.com
Nyitóképen: Kalóz Strandbisztró, Balatonudvari | Fotó: Chripkó Lili