TKI index: Pozitív várakozások a vendéglátásban és a szálláshely-szolgáltatásban

Szerző: | 2023.05.08 | Hírek

Ugyan még zajlik a visszarendeződés, és a szakmának több nehézséggel kell megküzdenie, az áprilisi Turizmus Konjunktúra Index (TKI) szerint kifejezetten pozitívak a turisztikai cégek várakozásai más szektorokhoz képest. A TKI mutatószámait társlapunk, a turizmus.com kérésére Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke elemezte.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. friss előrejelzései több tekintetben derűlátók, és árnyalják a márciusi statisztikai adatok által mutatott negatív tendenciát, a szektorra vonatkozó várakozások más iparágakhoz (kereskedelem, építőipar) képest kifejezetten jók – nyilatkozta a turizmus.com-nak a frissen napvilágot látott adatot elemezve Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke.

A TKI index 2023. áprilisban +2 ponttal továbbra is enyhe javulást mutat, a szakember szerint ennél azonban jóval beszédesebb, hogy a mutató szerint a szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátásban dolgozók immár a negyedik hónapja pozitívan látják a jövőt, visszaesés, kéthavi emelkedést követően csak az „egyéb” turisztikai szektorban mutatkozik. (Egyéb kategóriába tartozik az utazásközvetítés, utazásszervezés, konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése, fizikai közérzetet javító szolgáltatás.)

Az elmúlt hónapban Közép-Magyarország és Nyugat-Dunántúl vállalkozásainak indexe a régiók közül kiemelkedett, összhangban azzal, hogy a külföldi vendégéjszakák számának és a külföldi vendégek költésének növekedése miatt a budapesti és a nyugat-magyarországi nagy piaci szereplők pozitívan látják a jövőt, míg a vidéki szálláshelyeken jobban érezhető a kereslet visszaesése.

Szintén lényeges momentum Gál Pál Zoltán szerint, hogy a szektor továbbra is munkahelyteremtő fázisban van, a munkaerő iránt továbbra is többletkereslet mutatkozik. Fontos megemlíteni azt is, hogy a felmérés pillanatában a kormányzat kkv-k számára kedvező rezsidöntése még nem volt ismert, annak költségcsökkentő hatásait a vállalkozások még nem tudták beépíteni várakozásaikba.

A turisztikai konjunktúra alakulása áprilisban

Az előzetes magyarázatok után most nézzük, mit mutat pontosan a VIMOSZ, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) és a GKI Gazdaságkutató áprilisi konjunktúra felmérése!

A TKI index 2023. áprilisban +2 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán), amely szerint az ágazat szereplői helyzetüket enyhén javulónak, de stagnáláshoz közelinek érzékelik. Háromhavi emelkedés után az index értéke 2 ponttal korrigált áprilisban, így alatta marad az egy évvel ezelőtti értékének.

A szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátásban emelkedett az index (mindkét alszektorban immár negyedik hónapja), míg az egyéb turisztikai szektorban kéthavi megugrás után  jelentősen csökkent.

2023. áprilisban Közép-Magyarország és Nyugat-Dunántúl vállalkozásainak TKI indexe a régiók közül kiemelkedett, ezután Észak-Alföld, Dél-Alföld és Közép-Dunántúl következett átlagoshoz közeli megítéléssel. Mindeközben Észak-Magyarországon volt legrosszabb a szektor helyzete.

A foglalkoztatott létszám alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest -1 ponton áll, amely azt mutatja, hogy szinte stagnált a kereslet a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt. Ugyanakkor az elmúlt hónaphoz képest 3 ponttal nőtt az index értéke. A következő három hónapra vonatkozóan azonban már +9 pontot mértünk, amely azt jelenti, hogy a cégek kezdik bővíteni a munkaerő-állományukat.

A turisztikai cégek 84 százaléka emelt árat az elmúlt három hónapban, miközben 90 százaléka számolt be működési költségei növekedéséről. Az árnövekedés átlagosan 18 százalékot, míg a működési költségeké 44 százalékot tett ki. Vagyis a cégek továbbra sem tudták áraikban érvényesíteni a költségnövekedést. Ráadásul, ez az olló három havi zárulás után újra jelentősen nyílt áprilisban. Mindez továbbra is alátámasztja a turisztikai szektor támogatásának indokoltságát.

Áprilisban a turisztikai cégek 47 százaléka jelezte, hogy a következő három hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát, 51 százalékuk nem változtat az árakon, míg csökkentést 2 százalék jelzett. A szálláshely-szolgáltatásban az új szezon indulásával 53 százalék az emelést tervezők aránya, miközben a vendéglátásban 52 százalék, az egyéb turisztikai szektorokban 34 százalék tervez emelni. A turisztikai cégek 41 százaléka a közelmúltban is emelt árat, és a közeljövőben is emelni fog.

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 67 százaléka vár növekedést a vendégéjszakák számában, 28 százalékuk stagnálást, 4 százalékuk pedig visszaesést. A vendéglátásban működők közül 33 százalék vár vendégforgalom-növekedést, míg 47 százalék stagnálást, 20 százalékuk pedig visszaesést vetít előre.

A VIMOSZ az MTSZA-val és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről.
_________________________________________
Forrás: turizmus.com
Nyitókép: 123rf.com