A Winelovers következő nagy rendezvénye a Tokaj-Hegyalja borvidéket középpontba állító, 2017. március 25-án a Corinthia Hotel Budapest termeiben megrendezésre kerülő Tokaji Március. Az ehhez kapcsolódó kóstoló Sánta Zoltán nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium vezető oktatója vezényletével március 6-án zajlott le 100% száraz furmint, és késői szüret (édes tokaji bor) kategóriában.
A hét tagból álló független szakmai zsűri a 42 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos bírálati lap alapján bírálta. A zsűritagok komoly kóstolási és bírálati tapasztalattal rendelkező szakemberek voltak: négy nemzetközi borakadémikus, két sommelier és egy borkereskedő vett részt a panelben.
A zsűri pontozása alapján az alábbiak szerint alakult a 10 legjobb száraz furmint és a 3 legjobb késői szüretelésű bor rangsora:
Top 10 száraz furmint
- Grand Tokaj, Kővágó Furmint 2015
- Hangavári Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaji Furmint Lapis 2015
- Montium, Barna dűlő furmint 2015
- Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Tokaji Furmint Zomborka dűlő 2015
- Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Lőcse Furmint 2013
- Pajzos Pincészet, Tokaji Furmint Selection 2015
- Carpinus Borászat, Tokaji Furmint Grand Reserve 2015
- Tokaj Hétszőlő, Furmint 2015
- Szarka Pince, Mád Furmint 2015
- Anna Birtok, Tokaji Furmint 2012
- Gizella Pince, Furmint 2015
- Sanzon Tokaj, Sanzon Rány 2015
Top 3 késői szüret:
1. Pajzos Pincészet, Hárslevelű Késői Szüret 2013
2. HOLDVÖLGY – Moonvalley Wines, EXALTATION 2013
3. Csubák Testvérek, Erika Tokaji Cuvée 2011
A Tokaji Március prémium rendezvény több mint 160 bora között a fenti tételek is kóstolhatóak lesznek.
További információ: http://tokajimarcius.hu/