Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel az Év Fagylaltja

Szerző: | 2024.05.25 | Hírek

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt. A verseny célja a hagyományos kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, annak érdekében, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva a vendégekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.

Az idei versenyt ismét „fesztivál” jelleggel rendezte meg a Magyar Cukrász Ipartestület egy városi rendezvény keretében, ahol a versenyzők a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit. Egy teljesen felszerelt fagylaltlaboratóriumban, három professzionális fagyasztógépen folyt a verseny reggeltől kora délutánig. Ezt követően különböző fagylalttal kapcsolatos szórakoztató és egyben edukatív bemutatók következtek, továbbá egy szakmai kiállítás is színesítette a programot.

A Gyermeknap előtti pénteken különböző gyermekprogramok is szórakoztatták a látogatókat a nap folyamán a vendéglátó település, Kecskemét jóvoltából. A város tiszteletére egy új kategóriát is hirdetett az Ipartestület: a „Sárgabarackfagylalt kategóriát”. Ezzel a kategóriával a „Kecskeméti magyar kajszibarackot” és a Magyar Értéktárban kiemelkedő nemzeti értékként jegyzett „Kecskeméti barackpálinkát” kívánta népszerűsíteni a cukrászok szakmai szervezete.

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 90 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltremekeivel együtt összesen 130-féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

A pályamunkákat kiváló cukrászmesterekből álló szakmai zsűri, közönségzsűri és a szakmai szervezetek zsűrije is értékelte.

A versenyzők kreativitása ismét határtalan volt, a pikánsan ízesített sárgabarackfagylaltok mellett szinte minden fajta magyar és egzotikus gyümölcs előfordult olajos magvakkal, zöldfűszerekkel kombinálva. Az olajos magvak közül sláger volt a tökmag, a mandula, a dió, kesudió és a pekándió. A fűszerek között felbukkant a rozmaring, babérlevél, borókabogyó, rózsabors, timutbors, szecsuáni bors, sőt a fügelevél is.

A rendezvényen a versenyfagylaltok mellett kóstolhatók voltak a korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltjai is, valamint bemutatkozott a Gelato World Cup – Fagylalt Világbajnokságon bronzérmet nyert magyar csapat kombinációja is.

A rendkívül erős mezőnyben a következő eredmények születtek:

„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel – Bergmann Nándor – A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred

Ezüstérem: meggyes pekuccino – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
Bronzérem: szerenád – Damniczki Balázs – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár

„M” – Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye (Hozzáadott cukor-, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes fagylalt kategória)

Aranyérem: sárgabarack lime maracuja – Marsa Éva Heléna – Vanília & Gelarto, Nagykőrös

Ezüstérem: mángó – Böröczky-Asztalos Ágnes – Margaréta Fagyizó, Balatonszemes
Bronzérem: rebarbarás makadámia – Kovács Roland – Krém Cukrászda, Székesfehérvár

„Sárgabarack” kategória:

Aranyérem: mámoros marillen – Márton Sándor – Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred

Ezüstérem: kajszibarack dió válogatással – Kádár Ferenc – m-Gel Hungary Kft., Budapest
Bronzérem: kecskeméti arany-barack – Papp Balázs – Mester Étterem és Cukrászda, Marcali

„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

Aranyérem: mézes madzag – Nagy László – Békás Kft., Budapest
Ezüstérem: napimádó – Szabados Norbert – König-Units Kft., Üllő
Bronzérem: cocobello – Rétfalvi Attila – Master Martini Kft., Budapest

„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

Aranyérem: mamba
Ezüstérem: ananász-kókusz-sorbet – Horváth Diána – m-Gel Hungary Kft., Budapest
Bronzérem: vérnarancs – Gangel András – m-Gel Hungary Kft., Budapest

Közönségdíj:

kecskeméti sárgabarackos gombóc dióbundában – Szabados Norbert – König-Units Kft., Üllő

Szakmai szervezetek különdíja:

tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel – Bergmann Nándor – A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred

Kecskemét Megyei Jogú Város különdíja:

kecskeméti mosolygós barack – Pokoraczki Ágnes – Bahama Kézműves Fagyizó, Újfehértó

Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja:

kecskeméti arany-barack – Papp Balázs – Mester Étterem és Cukrászda, Marcali

Forrás: turizmus.com
Képek: Magyar Cukrász Ipartestület