A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt. A verseny célja a hagyományos kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, annak érdekében, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva a vendégekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.
Az idei versenyt ismét „fesztivál” jelleggel rendezte meg a Magyar Cukrász Ipartestület egy városi rendezvény keretében, ahol a versenyzők a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit. Egy teljesen felszerelt fagylaltlaboratóriumban, három professzionális fagyasztógépen folyt a verseny reggeltől kora délutánig. Ezt követően különböző fagylalttal kapcsolatos szórakoztató és egyben edukatív bemutatók következtek, továbbá egy szakmai kiállítás is színesítette a programot.
A Gyermeknap előtti pénteken különböző gyermekprogramok is szórakoztatták a látogatókat a nap folyamán a vendéglátó település, Kecskemét jóvoltából. A város tiszteletére egy új kategóriát is hirdetett az Ipartestület: a „Sárgabarackfagylalt kategóriát”. Ezzel a kategóriával a „Kecskeméti magyar kajszibarackot” és a Magyar Értéktárban kiemelkedő nemzeti értékként jegyzett „Kecskeméti barackpálinkát” kívánta népszerűsíteni a cukrászok szakmai szervezete.
Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 90 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltremekeivel együtt összesen 130-féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.
A pályamunkákat kiváló cukrászmesterekből álló szakmai zsűri, közönségzsűri és a szakmai szervezetek zsűrije is értékelte.
A versenyzők kreativitása ismét határtalan volt, a pikánsan ízesített sárgabarackfagylaltok mellett szinte minden fajta magyar és egzotikus gyümölcs előfordult olajos magvakkal, zöldfűszerekkel kombinálva. Az olajos magvak közül sláger volt a tökmag, a mandula, a dió, kesudió és a pekándió. A fűszerek között felbukkant a rozmaring, babérlevél, borókabogyó, rózsabors, timutbors, szecsuáni bors, sőt a fügelevél is.
A rendezvényen a versenyfagylaltok mellett kóstolhatók voltak a korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltjai is, valamint bemutatkozott a Gelato World Cup – Fagylalt Világbajnokságon bronzérmet nyert magyar csapat kombinációja is.
A rendkívül erős mezőnyben a következő eredmények születtek:
„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel – Bergmann Nándor – A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
Ezüstérem: meggyes pekuccino – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
Bronzérem: szerenád – Damniczki Balázs – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár
„M” – Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye (Hozzáadott cukor-, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes fagylalt kategória)
Aranyérem: sárgabarack lime maracuja – Marsa Éva Heléna – Vanília & Gelarto, Nagykőrös
Ezüstérem: mángó – Böröczky-Asztalos Ágnes – Margaréta Fagyizó, Balatonszemes
Bronzérem: rebarbarás makadámia – Kovács Roland – Krém Cukrászda, Székesfehérvár
„Sárgabarack” kategória:
Aranyérem: mámoros marillen – Márton Sándor – Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred
Ezüstérem: kajszibarack dió válogatással – Kádár Ferenc – m-Gel Hungary Kft., Budapest
Bronzérem: kecskeméti arany-barack – Papp Balázs – Mester Étterem és Cukrászda, Marcali
„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
Aranyérem: mézes madzag – Nagy László – Békás Kft., Budapest
Ezüstérem: napimádó – Szabados Norbert – König-Units Kft., Üllő
Bronzérem: cocobello – Rétfalvi Attila – Master Martini Kft., Budapest
„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
Aranyérem: mamba
Ezüstérem: ananász-kókusz-sorbet – Horváth Diána – m-Gel Hungary Kft., Budapest
Bronzérem: vérnarancs – Gangel András – m-Gel Hungary Kft., Budapest
Közönségdíj:
kecskeméti sárgabarackos gombóc dióbundában – Szabados Norbert – König-Units Kft., Üllő
Szakmai szervezetek különdíja:
tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel – Bergmann Nándor – A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
Kecskemét Megyei Jogú Város különdíja:
kecskeméti mosolygós barack – Pokoraczki Ágnes – Bahama Kézműves Fagyizó, Újfehértó
Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja:
kecskeméti arany-barack – Papp Balázs – Mester Étterem és Cukrászda, Marcali
Forrás: turizmus.com
Képek: Magyar Cukrász Ipartestület