Top50 | Gerendai Károly: Ki akarunk törni a fine dining vendéglátásból

Szerző: | 2024.03.10 | Hírek

Kiadónk 10. alkalommal készítette el a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványát. Gerendai Károly, a Costes éttermek tulajdonosa, a Lupa-tó üzemeltetője és a Budapest Park tulajdonosa azon kevesek egyike, aki tizedszer szerepel a turizmus top50-e között.

 

„Felemás volt számunkra a 2023-as turisztikai szezon. Bár érezhetően több külföldi turista jött Budapestre, a fine dining éttermeink szempontjából fontos, magas státuszú, többet költő vendégek mintha még kevésbé tértek volna vissza. Megéreztük az éttermeink forgalmán az orosz és ukrán vagy az ősszel egy pillanat alatt eltűnt izraeli turisták hiányát is” – kezdte évértékelését Gerendai Károly. Költségoldalon jobban alakult az év, mint ahogy eredetileg várta. Az éttermek rezsijénél normalizálódott a helyzet, vendéglátóhelyeik többségénél sikerült lekövetniük a tőzsdei ármozgásokat. Az infláció, illetve az emiatt elszállt élelmiszeralapanyag-árak és bérek okozták inkább a problémát – ez tette ki a költségemelkedésük jelentős részét. A legtöbb éttermüknél az inflációt követve emeltek árat.

A Costes Downtown szolgáltatásainak fejlesztésén nagyon sokat dolgoztak, amire jó visszajelzés, hogy a Dining Guide toplistáján még javítani is tudtak korábbi helyezésükön, ugyanakkor a korábbi vendégszám eléréséhez elengedhetetlennek tűnik, hogy visszaszerezzék a 2022-ben elvesztett Michelin-csillagot is. A Costes és a Rumour éttermeknek viszont sikerült megtartaniuk a csillagjukat, de a válság hatására a hazai vendégek száma még ezeken a helyeken is csökkent valamivel.

Érdekeltségei közül a budapesti Óriáskeréknél ugyanakkor növekedett az árbevétel, kicsit több volt a vendég, és még jegyárat is tudtak emelni. Rekordszámú vendéggel, kifejezetten sikeresen zárta az évet a Budapest Park is. Ezeket a vállalkozásait válságállónak nevezte Gerendai Károly.

A Lupa Beachnél azonban már adódtak gondok. Bár a korábbi 5-ről 10 százalékra emelkedett a külföldi vendégek aránya, a hazaiak lényegesen kevesebbet látogatták, emiatt összességében 20 százalékkal, 110 ezerről 90 ezerre esett vissza a látogatószám. „A magyarok egy része, úgy tűnik, inkább újra külföldön gyűjtötte be a tengerparti élményt, illetve a gazdasági válság miatt sajnos sokan visszavettek az ilyen jellegű költésekből, ezért úgy látjuk, hogy még tovább kell nyitnunk a külföldi turisták felé. A hőség miatt problémát okozott a tó elhínárosodása is, ezen egy hínárvágó hajó beszerzésével próbáltunk javítani” – részletezte a tavaly nyári kihívásokat.

Az éttermek esetében megpróbálnak előremenekülni. Egy profi marketingügynökséggel most azon dolgoznak, hogy még ismertebbek legyenek. Bár szeretnének nagyobb részt kihasítani a vendéglátás fine dining tortájából, egyúttal ki is akarnak törni ebből a szegmensből, és szélesebb vendégkör felé próbálnak nyitni. „A nemzetközi trendeket követve olyan vendéglátóhelyet nyitunk, amely félig étterem, félig szórakozóhely lesz, továbbá egy legendás, kifőzde típusú hely újranyitását is tervezzük, ahol az eredeti koncepciónak megfelelve egyszerűbb, megfizethető, de jó minőségű ételeket kínálunk majd” – nyilatkozta a 2024-es terveiről.

A Lupa Beach esetében elindítottak egy együttműködést a Budapest Airporttal és az Óriáskerékkel, de az éttermeinél és a kikapcsolódásra épülő egyéb vállalkozásainál is azt tervezi, hogy erősíti a cégei közötti promóciót, valamint más turisztikai szolgáltatókkal is tervez együttműködést.

SZAKMAI ÉLETÚT

Gerendai Károly 1993-tól fesztiválok szervezésével foglalkozott 25 évig (Sziget, Volt Fesztivál, Balaton Sound, Gourmet Fesztivál). Közben megnyitotta a Buena Vista, majd a Costes éttermeket. Érdekeltségei a Budapest Park, az Akvárium Klub, a budapesti Óriáskerék, a WAMP dizájnvásár. Jelenleg a Lupa Beach és a Costes éttermek fejlesztésén és működtetésén dolgozik.

*

Ha szeretné megrendelni a 164 oldalas, A turizmus 50 fontos szereplője & top 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal című kiadványt, amelyben közel 100 szakemberről olvashat, ezen az oldalon megteheti.
__________________________________
Kép: Krasznai Zoltán