Törley és Auguszt

Szerző: | 2018.06.18 | Céghírek, Hírek

A magyar történelmi gasztronómiai márkák összefogását ünnepelve Törley József és Auguszt E. József kulturális hagyatékát, a XIX. század végének Budapestjét mutatták be a Fény utcai Auguszt Cukrászdában.

Törley József korának egyik legnagyobb mecénása volt. A család birtokában lévő műkincseket a történelem viharai szétszórták, de a szellemi hagyaték annál intenzívebben él tovább a leszármazott, Törley Mária szobrászművész alkotásaiban.

Auguszt E. József szobrász szeretett volna lenni, de korán elhunyt édesapja hagyatékát, a kis tabáni cukrászdát kellett tovább vinnie. Ennek ellenére Párizsban töltött inasévei alatt szobrászatot tanult, s hazatérve az 1896-os budapesti Milleniumi Világkiállításon két szobrával is díjat szerzett.

Később sem lanyhult művészet szeretete: sok műtárgyat vásárolt, melyeket a Krisztina körúton megnyitott nagy, elegáns üzletben mutatott be. Ezt a hangulatot idézték meg egy délután erejéig: a Fény utcai Auguszt Cukrászda kávéházába költöztették Törley Mária szobrait. Míg Auguszt József és Törley Mária családi anekdotákat idézett fel, a vendégek megkóstolták Törley József kedvenc süteményét, a Kossuth kiflit, melyet Kossuth rajongó édesapja tiszteletére készítettek el rendszeresen a Törley családban. Hozzá természetesen hideg Törley pezsgők kerültek a poharakba, és Auguszt Ibolya ez alkalomra készített borkrémmel töltött mini képviselőfánkot.