Törvény a járvány idején

Szerző: | 2020.12.02 | Bennfentes

A vírushelyzet okozta korlátozó intézkedések erőteljesen érintik a hazai vendéglátó szektort. Egyelőre december 11-éig vannak érvényben ezek a rendelkezések. Az ágazatra vonatkozó szabályok és lehetőségek értelmezésében dr. Soós Péter LL.M.adójogi szakjogász volt a segítségünkre. 

Mit jelent pontosan a vendéglátóhelyek számára igényelhető bértámogatás, és ki jogosult ezt igénybe venni?

Az aktuális rendelkezés szerint a szállodáknál a zárás utáni első harminc napban a november 8-ig történő foglalások 80 százalékát az állam megtéríti. Ennek feltétele, hogy a munkavállalókat nem bocsátják el, és a dolgozók megkapják a fizetésüket. Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek erre a harminc napra az alkalmazottjaik után nem kell munkáltatói járulékot fizetniük. Az állam utólag megtéríti a munkavállalók bruttó bérének a felét (a támogatás maximális mértéke a minimálbér másfélszerese lehet), abban azt esetben, ha a munkáltatójuktól megkapják a fizetésüket. A támogatás akkor jár, ha a dolgozó november 11. előtt már be volt jelentve, és a munkaviszonya december 31-ig fennáll. A munkáltatónak ki kell fizetnie a munkabért, az állam pedig utólag folyósítja az összeg ötven százalékát a maximum mértékéig. A bértámogatást kérvényezni kell, az elbírálás 8 nap, de eltarthat akár 60 napig is. Hogy mikor érkezhet meg a támogatás, arról nincs információ a rendeletben. A kérelemlap kitöltése mellé csatolni kell a munkaszerződést, a jelenléti ívet, és a fizetés utalásáról szóló bankszámlakivonatot vagy a bérlapot. Jelen pillanatban a bértámogatás a novemberi bérekre vonatkozik, egyelőre nem tudni, lesz-e hosszabbítása a korlátozásoknak, illetve a bértámogatásnak.

Munkavállalóként milyen jogi lépést tehet az, akit alkalmazotti jogviszonyban azonnali hatállyal elbocsátanak?

Törvényileg szabályozott, és a munkaszerződésekben is rögzítve kell, hogy legyen, milyen esetekben jogszerű az azonnali hatályú felmondás. Ha a felmondás megkérdőjelezhető, vagyis jogellenes, a munkavállaló élhet jogorvoslattal peres eljárás keretében.

Elbocsátott munkavállaló milyen támogatásra jogosult jelenleg?

Jelenleg az egyetlen támogatást a maximum 90 napos álláskeresési járadék, vagyis a munkanélküli segély jelenti, jogosultság alapján. Csak és kizárólag azok juthatnak munkanélküli segélyhez, akik rendelkeznek jogosultsági idővel. Ez azt jelenti, hogy az állását elvesztő személynek a járadék igénylésétől visszafele számított három évben rendelkeznie kell legalább 360 napnyi munkaviszonnyal. Ebbe természetesen beletartozik az alkalmazotti státusz, az egyéni vagy társas vállalkozás, valamint a volt közfoglalkoztatottak is számíthatnak a segítségre. A járadék összegét és folyósítási időtartamát minden álláskereső esetében egyedileg határozzák meg az igénylés benyújtásának napjától számított három év ledolgozott napjainak száma alapján.

Cikkünk folytatása a Vendéglátás Magazin hamarosan megjelenő decemberi számában olvasható.

 

Fotó: Anna Shvets/Pexels