Toszkán borok Budapesten

Szerző: | 2015.04.27 | Hírek, Italsor

Montepulciano tavaly szeptemberi sikeres bemutatkozása után április közepén egész Toszkánából érkeztek borászatok Budapestre, új partnereket keresve.

A VinCE magazin szervezésében létrejött bemutatón a Corinthia Hotel Budepestben természetesen a sangiovese dominált, a fehérekből leginkább trebbianót és malvasia biancát lehetett kóstolni. Felvonult számos brunellót (Montepulciano eredetvédett, csak 100 % sangioveséből készülő bora) kínáló termelő, de a szintén Toszkánában eredetvédett chiantiból is széles volt a választék. A nap során az érdeklődők mesterkurzuson is kóstolhatták Közép-Olaszország jellegzetes borait.

A Siena tartományban található Nittardit maga Michelangelo alapította, aki ugyan a borkészítésben nem vett részt, ám a borászat hírnevének megalapozásában sokat segített a II. Gyula pápának ajándékozott tétellel. A művész örökségét a tulajdonosok most is ápolják: címkéiket és csomagolópapírjukat minden évben neves művészek – többek közt Yoko Ono és Hungertwasser – segítségével újítják meg. Ám maguk a borok is kiválóak, amit többek közt az is bizonyít, hogy Nectar Dei nevű cuvée-jük a Singapore Airlines first classának szortimentjébe is bekerült.

Számos borászat vendéglátással és szálláshellyel kiegészülve várja a látogatókat, ilyen például a Badia A Coltibuono, amely egy egykori apátságban kínál 14 szobával és 4 apartmannal rendelkező borhotelt, és rendszeresen főzőiskolát is szervez. Utóbbi a Crociani borászatban is fellelhető, míg a La Castellina szintén egy történelmi épületben kialakított szálláshelyet kínál. A Poggia Al Gello organikus ültetvényein egy ősi toszkán szőlőfajtát, a pugnitellot is termelik, emellett olívaolajat is készítenek. Szintén bioműveléssel készülnek a Poggio Foco borai, akinek kínálatában számos francia fajta is megjelenik, a Val di Toro borászat különleges fehér Auramarisába pedig vermentino és grechetto kerül.

Fotó: Talabér Géza