Tovább korszerűsödött a BGE tankonyhája

Szerző: | 2016.10.06 | Céghírek, Hírek

Felújították a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának tankonyháját. A legkorszerűbb konyhatechnológiai berendezésekkel és eszközökkel ellátott konyha európai szintű, gyakorlati képzési lehetőséget biztosít a hallgatók részére, valamint számos gasztronómiai eseménynek is otthont ad.

A felújítás során a 12 munkaasztalos tankonyhában komplett burkolatcserét hajtottak végre, megújult a szellőző és a világítási rendszer, valamint új, korszerű tűzhelyeket üzemeltek be. A 4 rózsás ipari tűzhelyek alsó elektromos sütővel vannak felszerelve. A tankonyha az alapvető edényzet, konyhai gépek és a szükséges hűtő, mélyhűtő és sokkoló kapacitás mellett a korszerű éttermi konyhákban ma már nélkülözhetetlen eszközökkel – például sous-vide medence, vákuumcsomagoló, holdomat, paco-jet – is rendelkezik, így a hallgatók megismerhetik a legmodernebb konyhatechnológiákat.

„A BGE, az ország legnagyobb alkalmazott tudományok egyetemeként gyakorlatorientált képzésre törekszik, ami a vendéglátás területén kiemelten fontos. Gasztronómiaelméleti oktatásunk, ttankonyháink és tanéttermeink biztosította gyakorlati lehetőségek révén korszerű, a munkaerő-piac által elvárt tudást biztosítunk hallgatóinknak. Éppen ezért nagy öröm számunkra, hogy a tankonyha felújítása és korszerűsítése még széleskörűbb lehetőségeket biztosít számukra” – mondta el Sándor Dénes, a BGE Vendéglátás Intézeti Tanszék helyettes vezetője.

„Fontos számunkra, hogy hallgatóinknak olyan tanulási környezetet, oktatói szolgáltatásokat biztosítsunk, amelyek a leginkább támogatják őket képességeik kibontakoztatásában. Az, hogy a BGE tankonyháján már tanulmányaik során Európa-szinten is versenyképes körülmények között nyerhetnek betekintést a vendéglátás gyakorlati oldalába, pályafutásuk kezdetén jelentős előnyt jelent majd számukra” – emelte ki Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Egyetem kancellárja.

 

Versenyek és versenyzők

A BGE KVIK Oktató Kabinetje az elmúlt évtizedekben számos rangos, hazai és nemzetközi gasztronómiai rendezvénynek adott otthont. Többek között Chaine des Rotisseurs, Dr. Ketter László hagyományőrző gasztronómiai verseny, és Bocuse d’Or válogató is zajlott már a tankonyhákban, valamint több Michelin csillagos séf is bemutatót tartott: 2015-ben például Laurent Lemal, a francia Bocuse d’Or győztese budapesti látogatása keretében kizárólag a BGE KVIK hallgatóinak tartott prezentációt.

Lelkes hallgatók a versenyek sűrűjébe is kerülhetnek: az idei Bocuse d’Or Budapesten megrendezett európai döntőjén a KVIK több hallgatója is közreműködött felszolgálóként és konyhai segítőként a verseny és a gálavacsora lebonyolításában. A stabil elméleti és gyakorlati háttérnek köszönhetően a sikerek sem maradnak el: Czompa Fanny, a KVIK hallgatója idén harmadik helyezést ért el az Olivier Roellinger francia szakácsversenyen, melynek témája a fenntartható fejlődés keretében felhasználható tengeri halak és tenger gyümölcsei volt.