Továbbra is a Costes a Dining Guide legjobbja

Szerző: | 2018.02.20 | Céghírek, Hírek

Február 19-én a Várkert Bazárban rendezett gálán adták át a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjait, több kategóriában, újdonságokkal.

Az Év Étterme díjat a Palágyi Eszter által vezetett Costes, az Év Cukrászdája a Mihályi Patisserie, az Év Street Foodja pedig a miskolci Pizza, Kávé, Világbéke, míg Rosenstein Tibor életmű-díjat vehetett át.

A fődíj bejelentése előtt idén is átadták a különdíjakat. A Dining Guide korábban nem listázott cukrászdákat, de most a tesztelők 100 cukrászdában jártak és 65 közül választották ki a legjobbat. A Nespresso-Az Év Cukrászdája Díjat Mihályi László ikonikussá vált váci cukrászdája, a Mihályi Patisserie kapta. Szintén újdonság, hogy az éttermek borlapját is górcső alá vonták. A Zwack Izabella Borkereskedés- Az Év Borlapja Díj a Borkonyha falát díszíti majd. A Gyulai Pálinka-Az Év Street Food Díjat a Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérek által jegyzett Pizza, Kávé, Világbéke zsebelte be. A Hennessy-Az Év Ifjú Séftehetsége Díjat Kovács Péter, a Tama séfje kapta, A San Pellegrino-Az Év Séfje Díj tulajdonosa a St. Andrea Borbár séfje, Barna Ádám. A Neff-Év Innovatív Konyhája Díj az Innioé, melynek konyháját egy séfpáros, Tóth Szilárd és Sajben Csaba vezeti. Az Unicum Riserva-Az Év Legígéretesebb Konyhája Díjat a Fáma séfje Huszár Krisztián vette át.

 

Független szakértők

A Dining Guide idén is külföldi szaktekintélyeket kért fel a végső döntéshozatalhoz. Az egész éven át tartó tesztelésben nem vesznek részt elfogultsággal vádolható inspektorok, a hazai gasztronómiai életben érdekeltséggel bíró, aktív munkát végző séfek, étteremtulajdonosok, gasztronómiai tanácsadók és bloggerek. A nemzetközi szakmai zsűrit idén Enrico Cerea vezette, aki a Bergamo közelében található Da Vittorio étterem három Michelin-csillagos séfje. Munkáját az előző évekből már ismert Nicola Portinari is segítette, aki a kétcsillagos La Peca konyhafőnöke. A nemzetközi szaktekintélyek között szerepel a Dining Guide tanácsadója, Fausto Arrighi is, aki 36 évet töltött el a világ legnagyobb nevű étteremkalauzánál, a Michelin Guide-nál.

A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj birtokosa 2018-ban a Palágyi Eszter vezette Michelin csillagos Costes 93 ponttal. Őt követi 92+ ponttal a Borkonyha, mely javított tavalyi helyezésén, majd 92 ponttal az Onyx, a Bábel, a Costes Downtown következik. 91 pontot ért el új belépőként a Stand25, amely az Olimpiával együtt a TOP 10+2 étterem „kakukktojásai”, mivel nem klasszikus csúcséttermek, de progresszív étlappal, kötetlenebb stílusban dolgoznak.

A Fáma 91 pontos, csakúgy, min a MÁK, a St. Andrea Borbár, 90 pontot ért el az Anyukám Mondta, és az Arany Kaviár.

 

A 2018-es Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:

Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj: Costes

Különdíjak:

Nespresso-Az Év Cukrászdája Díj: Mihályi Patisserie

Gyulai Pálinka-Az Év Street Food Díj: Pizza, Kávé, Világbéke

Zwack Izabella Borkereskedés- Az Év Borlapja Díj: Borkonyha

Hennessy-Az Év Ifjú Séftehetsége Díj: Kovács Péter, séf – Tama

Neff-Év Innovatív Konyhája Díj: Innio – Tóth Szilárd és Sajben Csaba séfpáros

Unicum Riserva-Az Év Legígéretesebb Konyhája Díj: Fáma – Huszár Krisztián séf

San Pellegrino-Az Év Séfje Díj: Barna Ádám, séf – St. Andrea Borbár

Friedrich Wilhelm Raiffeisen-Dining Guide Életmű Díj – Rosenstein Tibor

 

Top 10 +2 étterem:

Anyukám Mondta – Dudás Szabolcs séf

Arany Kaviár – Kanász László séf

Babel – Veres István, séf

Borkonyha – Sárközi Ákos, séf

Costes – Palágyi Eszter, séf

Costes Downtown – Tiago Sabarigo, séf

Fáma – Huszár Krisztián, séf

MÁK – Mizsei János, séf

Olimpia – Ádám Csaba, Garai Ádám, séfek

Onyx – Mészáros Ádám, séf

St. Andrea Borbár – Barna Ádám, séf

Stand25 – Szulló Szabina, Széll Tamás séfpáros