Túra a budapesti borbárokban

Szerző: | 2016.06.01 | Események, Hírek

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai együttműködésével június 8-án rendezik meg az első Budapesti Borbár Túrát, amikor fővárosi borbárok látják vendégül a huszonkét magyar borvidéket, kedvezményes kóstolást és találkozási lehetőséget kínálva a borászoknak és a borfogyasztóknak egyaránt.

„A magyar gasztronómia szerves része a gazdag, de sokak által még kevéssé ismert hazai borkultúra. A Budapesti Borbár Túra alkalmával egyfelől szeretnénk felhívni a figyelmet a színvonalas és széles borpalettával rendelkező borbárokra, másfelől célunk a hazai borturizmus népszerűsítése oly módon, hogy a csatlakozó borbárok egy-egy borvidéknek adnak otthont egy este erejéig. A kedvezménnyel kínált borvidéki borokon túl meghívott borászok, valamint turisztikai és gasztronómiai kiadványok segítenek megismerni a 22 magyar borvidéket és kedvet ébreszteni a borvidékre tett utazáshoz” – mondta el Szűcs-Balás Vera, az MTÜ Budapest–Közép-Dunavidék régió marketingmenedzsere.

A 2010-es évek elején indult el a budapesti borbárok forradalma. Ezt megelőzően inkább éttermekben, egy hagyományos ebéd vagy vacsora keretében fogyaszthattak otthonukon kívül minőségi borokat az emberek. A borbárok megnyitása után azonban már be lehetett ülni akár csak egy pohár borra is munka után, színház vagy buli előtt.

A borbárok elterjedésében azok a főként fiatal, tudatos borfogyasztók is fontos szerepet töltöttek be, akik értékelték, hogy ezeken a helyeken az adott borhoz illő pohárból, megfelelő fogyasztási hőmérsékleten tudnak kóstolni. Különlegességnek számít, hogy a népszerű és befutott borászatok mellett kevéssé ismert, feltörekvő nívós pincészetek szortimentje is megtalálható ezeken a helyeken. Mivel a borok kis mennyiségben is rendelhetők, a borkedvelők megkóstolhatnak akár több fajta bort is ugyanattól a termelőtől, ugyanarról a borvidékről vagy akár ugyanabból a szőlőfajtából is, egymáshoz hasonlíthatják a különböző évjáratokat, borkészítési filozófiákat, termőterületeket.

Mára már több mint húsz borbár működik a fővárosban, amelyeket mind kicsit más elképzelések mentén alakítottak ki, így eltérnek a borkínálatuk összeállításában, a gasztronómiai palettájukban és a belső terükben, hangulatukban is. Az első Budapesti Borbár Túrán a borkedvelők huszonkét helyszínt járhatnak végig. Az egyes helyszíneken nem csupán a borászokkal találkozhatnak, hanem az aktuális vidék három legjobb borát 22 százalék kedvezménnyel kóstolhatják.

Az esemény honlapja: http://itthon.hu/budapesti-borbar-tura
Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/1729129450685265/