Új globális éttermi toplista – francia módra

Szerző: | 2015.12.14 | Hírek

Miután a San Pellegrino támogatásával készülő World’s 50 Best éttermi lista első tíz helyezettje közé az elmúlt négy évben francia étterem nem tudott beférkőzni, a konyhájukra roppant büszke franciák új minősítési rendszert állítottak fel, külügyminiszterük, Laurent Fabius támogatásával.

A francia turizmust és fine diningot népszerűsíteni hivatott La Liste készítői szerint jóval objektívabb és átláthatóbb, mint riválisa, amelyben a francia gasztronómia alulreprezentált. A La Liste ötlete egyébként számos francia kulturális intézménytől származik, de a svájci Nestlé is az ügy mellé állt – írja a Time magazin.

A Világ 50 legjobb éttermével ellentétben ez az összeállítás nem a séfek és az étterembe járók véleményén alapul, hanem nyilvánosan hozzáférhető adatokon (amelyeket 200 éttermi kalauzból és online véleményoldalról szednek össze) alapul, így reményeik szerint ez pontos és kiegyensúlyozott értékelést ad. A források között szerepel a Michelin-kalauztól kezdve a New York Timesban és a Washington Postban megjelent kritikák mellett a Zagat, a Yelp, a Forbes, az AAA értékelése vagy éppen az amerikai James Beard díjazottak, és ezek más országbeli megfelelői. Az értékelés során az étel 80, a környezet, dizájn és bor 20 százalékban számít a végső pontszámba.

Az első tíz helyezettet már nyilvánosságra hozták – e szerint a svájci Crissierben található Restaurant de l’Hôtel de Ville a legjobb, őt követi a New York-i Per Se, a tokiói Kyo Aji, a párizsi Guy Savoy, a szintén svájci Fürstenauban található Schauenstein. Az idén immár másodszor a világ legjobbjának választott  gironai El Celler de Can Roca ezen a listán a hatodik, utána a tokiói Kyubey, majd két francia, a Roanne-ban üzemelő Maison Troisgros és a fontjoncouse-i Auberge du Vieux Puits, majd Joel Robuchon japán egysége következik a top 10-ben.

A teljes listát december 17-én hozzák nyilvánosságra a laliste.com oldalon.