Az Anker’t sikere után immár az Anker Klubban is elérhető a Pilsner Urquell Tankovna, a tanksör, amelynek köszönhetően olyan élményben lehet részünk, mintha közvetlenül a gyárban kóstolnánk az elkészült italt.
A különleges csapolási technikákkal ugyanis fokozni tudják a sörfogyasztás élményét, hiszen ahogy a cseh mondás is tartja: „A sörfőzőmester főzi a sört, a csapos pedig elkészíti.”
A Pilsner Urquell hivatalos sörmesterei a világot járják, hogy a tanksörözők csaposainak átadják tudásukat a cseh tradíciók alapján történő csapolási technikáról. Eszerint a sört hűtött, öblített pohárba töltik, gondosan odafigyelve minden mozzanatra. Háromféle tradicionális csapolási technika létezik, amelyek meglepően különböző ízélményeket eredményeznek. Ahogy Robert Lobovsky sörmester, az itthoni csaposok képzésért felelős szakember, fogalmaz: „A tökéletes csapolt sör sok türelmet, precizitást és nem utolsó sorban elhivatottságot kíván. A csapos kezében olyan képesség van, amellyel a sör ízét képes a te ízlésednek megfelelően alakítani.”
A háromféle cseh csapolási technika:
A Na Dvakrát (Ropogós) csapolás tovább fenntartja a sör szénsavasságát, ezzel a sör lassabb fogyasztásra is tökéletesen alkalmas, például ha étkezések mellé választjuk. Az erős szénsavasság frissítően hat az intenzív, vagy fűszeres ételek mellett. Ilyenkor az aranyló folyadékot csapolják először, és a habbal zárják a végén.
A Hladinka (Selymes) csapolás a Pilsner Urquell csapolásának tradicionális cseh módja. Ilyenkor a csapot a korsóba helyezik, és a habot csapolják ki először, majd az alá érkezik az aranyló sör. Ezt a technikát a társasági összejövetelekkor, vagy az étkezések előtt használják a csehek, mert ez simább és kevésbé szénsavas sört eredményez.
A Mliko (Tej) egy teljes korsó nedves hab meglepően édes ízzel. A Mliko csapolást tradicionálisan ünnepi alkalmakkor, desszertekhez vagy a nap végén szokták alkalmazni.
Budapesten most már két helyen is lehetőség van egész évben kipróbálni a tökéletesen friss cseh sört. Az Anker Klub Tankovnáját Brendan Williams, a Dreher Sörgyárak marketing igazgatója és Menyhárt Leó az Anker Klub társtulajdonosa adták át a közönségnek szeptember 9-én.