Újabb pályázat a szegedi Virág cukrászda bérleti jogára

Szerző: | 2015.05.11 | Céghírek, Hírek

Két sikertelen forduló után ismét pályázatot írt ki a szegedi önkormányzat a Virág cukrászda és a Kis Virág ingatlanjainak bérletére – erről pénteki ülésén döntött a Tisza-parti város közgyűlése.

Az önkormányzat kötött profillal adja bérbe az üzlethelyiségeket, a Klauzál téri két ingatlant cukrászdaként kell üzemeltetni. A korábbi pályázatokkal ellentétben azonban a leendő üzemeltetők nem a bérleti jog ellenértékére, hanem a bérleti díj nagyságára licitálhatnak.

A közgyűlés döntése értelmében a bérleti szerződés felmondási moratóriuma öt helyett húsz év lesz, ha a bérlő 100 millió forint értékű beruházást végez az első esztendőben az üzlethelyiségekben.

A Virág cukrászdának otthont adó Új Zsótér-ház 1873-ban épült. 1874 nyarán a Klauzál tér felőli földszintjén már cukrászda nyílt. Az épület szimbolikus jelentőségű a szegediek számára, hiszen 1879-ben a nagy árvíz után Tisza Lajos innen irányította az újjáépítést. 1922-ben a Temesváron nevezetes cukrász, Virágh Géza és testvérei vásárolták meg és tették híressé a cukrászdát. Az államosítás után neve „Virág” cukrászdára rövidült. Különlegessé teszi az intézményt, hogy a Klauzál tér szemközti oldalán helyezkedik el a Nagy Virág cukrászdához tartozó Kis Virág, amely inkább a gyors kiszolgálásra helyezi a hangsúlyt.

Az ingatlan húsz éve került magántulajdonba, tulajdonosváltásokat követően a cukrászdát működtetető cég pedig 2010-ben tönkrement. Az önkormányzat a felszámolási eljárás során élt az elővételi jogával, és megvásárolta a Virág cukrászda ingatlanját, valamint a Kis Virág bérleti jogát, majd hosszú pereskedés után vehette birtokba az üzlethelyiségeket. (MTI)