Újdonságok a 7. VinCE Budapesten

Szerző: | 2016.01.21 | Események, Hírek

A 2010-ben még hiánypótló eseményként indított VinCE Budapest rengeteg fejlesztéssel, még nagyobb szakmai hangsúllyal, izgalmas előadásokkal, egyedi kóstolókkal, innovatív megoldásokkal, ritka tételekkel és vásárlási lehetőséggel várja a borszerető közönséget és a szakmabelieket március 3 és 5 között. Egy jeggyel 182 pincészet 1000 borát kóstolhatják végig a látogatók.

Idén kivételesen csütörtöktől szombatig tart a VinCE Budapest, változatlan helyszínen, a Corinthia Budapestben. A rendezvény a borszakértőknek és gasztronómiai szakembereknek már csütörtökön zárt szakmai nappal indul, pénteken és szombaton pedig a borkedvelőket várja a 7. évébe lépő VinCE Budapest Wine Show.

Válogatott pincészetek hozzák el nagyszerű boraikat és szavatolják a kiváló minőséget, a már régóta részt vevő hazai pincészetek mellett számos ismert magyarországi borászat most állít ki először, és még soha ennyi külföldi kiállító nem jelentkezett a rendezvényre.

A holland By the Glass segítségével megismerhető a világ első okostelefonnal kommunikáló boradagoló-megőrző rendszere, 40 állomás segítségével, a megkóstolt borok pedig egy mobil applikációval értékelhetőek.

A VinCE Budapest eddig is kiváló lehetőséget biztosított a borkedvelőknek, hogy tovább fejlesszék tudásukat a borokról, neves előadók segítségével és egy briliáns bor- vagy pezsgősor végigkóstolásával. A mostani kínálat azonban minden korábbinál izgalmasabbnak bizonyul, hiszen külön mesterkurzust kapnak az itthon még kevésbé ismert Washington állambeli tételek, valamint az újvilági borok, egy másik előadás pedig Nagy Sándor nyomába eredve India, Izrael, Makedónia, Ciprus, Törökország borait mutatja be.

A csütörtöki szakmai nap (március 3.) egyik leghasznosabb workshopján Nick Adams MW (Master of Wine) és Adam Pawlowski MS (Master Sommelier) ahhoz adnak útmutatót, hogy miként kell összeállítani a tökéletes borlapot. A nagyközönségnek pénteken Anne Mc Hale MW a Rhône-völgyet mutatja be. Szombaton a számos pezsgős és boros kurzuson kívül egy párlatos kóstolón is részt vehetnek, ugyanis maga Guillaume Drouin párlatmester prezentálja calvadosait Normandiából. Champagne mesterkurzusra pénteken és szombaton is lesz lehetőség: szombaton a Forma-1 hivatalos pezsgőjét adó Mumm pezsgőház mutatja be különleges tételeit Thomas Lignier, a pincemester vezetésével.

Wine Star néven tehetségkutatóra is sor kerül, ahol nemzetközileg is elismert szakemberek értékelik a jelentkezők bemutatkozását. És persze az ételek sem maradhatnak ki, három séf hazai csúcsborok segítségével tart gasztrokurzust fine dining, bisztró és street food témakörben, egy másik előadás pedig a tökéletes borlap készítésének titkait feszegeti. .

A szervezők organikus bortúrára is invitálják a látogatókat, amely a biogazdálkodó kiállítókon keresztül vezet végig – a túrát teljesítők ráadásul ajándékcsomagot is kapnak.

És akinek elnyerték tetszését a rendezvényen kóstolt borok, egy különleges online áruházból a rendezvény után 7 napig meg is rendelhetik a kedvenc tételeket, és itt a jegyárból 2000 forint levásárolható.

A rendezvényen idén 2. alkalommal adják át a VinCE Awards díjat a borvilágot formáló legjobb ötletekért, leginspirálóbb példákért. A korábbiakhoz hasonlóan idén is a gasztronómia és a borszakma jelentős szereplőit kérték fel, hogy küldjék el jelöltjeiket a kategóriák élére, majd a VinCE szakmai partnerei adják le szavazataikat A március 3-án kihirdetett díjazottak idén sem csak a borászatok közül kerülnek ki, hanem a tágabban vett borszakma, a gasztronómia és a vendéglátás világának élenjáró boros képviselőit díjazzák.