Újra hódít a retró balatoni hamburger

Szerző: | 2019.07.16 | Hírek

Így készült gyermekkorunk kedvence.

Megvan a tuti recept, amellyel felidézhetjük a 80-as évek balatoni ízvilágát, és visszahozhatjuk a semmihez sem fogható hamburger ízét. A retróburger receptjét a Zing tulajdonosa, Susánszky Ádám alkotta újra és árulta el.

„Ahhoz, hogy hangulatában igazán a balatoni emlékeinkhez kapcsolódó burgert készítsünk, ötvöztük a tónál kapható hamburgerek legjobb elemeit és modernizáltuk őket. A jellemzően sok salátával, kígyóuborkával, és a ketchup-mustár-majonéz szentháromsággal készülő balatoni hamburgerek ízvilágát így hozhatjuk vissza. Büszkék vagyunk rá, hogy ezzel a recepttel közel fél millió forintot gyűjtöttünk össze a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítványnak!”

Hozzávalók:

1 db hamburgerzsömle

2-3 Salátalevél
¼ Lilahagyma

¼ paradicsom

½ kígyóuborka

1 gerezd fokhagyma
1-2 kisebb befőző uborka a savanyú ubis relish-hez
1 szelet érlelt trappista sajt
14 dg marhahúspogácsa

Retró hamburger szósz:

1 evőkanál, lehetőleg házi ketchup

1 evőkanál mustár

1 kávés kanál majonéz

Elkészítés:

Jó minőségű marhasúból gyúrunk 14 dekás húspogácsát, amit mindkét oldalon 3-3 percig magas lángon grillezzük, majd sózás és borsozás után egy szelet érlelt trappistával letakarva pihentetni tesszük. A forró húspogácsán a sajt kellemesen átmelegszik és kicsit ráolvad.

Félbe vágjuk és egy serpenyőben megpirítjuk a  zsömle belsejét, az aljára 2-3 vékonyra vágott saláta levelet teszünk, erre pedig ízlés szerint egy vagy több karika paradicsomot és lilahagymát helyezünk. Meglocsoljuk a házi ketchupból, mustárból és majonézből 1/4-ed,1/4-ed, 1/2-ed arányban készülő retró hamburger szószunkkal.

Erre helyezzük a húst, majd a tetejére az kígyóuborkából, befőzőuborkából és hagymából készülő „ubisali” relisht. Ehhez a zöldségek felaprítjuk, és a keveréket leforrázzuk ecetes-cukros befőzőlével, majd egy gerezd fokhagymát reszelünk hozzá. Ezzel köszön vissza a strandbüfék régi ízvilága! A zsömle felső részét gyerekkorunk édes-pikáns mustárjával kenjük meg a tökéletes retró összhang elérése érdekében.