UNWTO: a gasztroturizmusnak vezető szerepe van a helyi területek megóvásában

Szerző: | 2023.10.09 | Hírek

Az UNWTO nyolcadik alkalommal rendezte meg gasztroturizmusról szóló világfórumát, amelynek középpontjában a gasztronómiai turizmus vezető szerepe állt a felelős mezőgazdasági gyakorlatok előmozdításában, a biológiai sokféleség védelmében és a környezeti lábnyom csökkentésében.

A Turisztikai Világszervezet World Forum on Gastronomy Tourism eseményét idén a spanyolországi San Sebastiánban, a Baszk Kulináris Központban rendezték meg 50 országból több mint 300 résztvevővel. Az UNWTO fórumán a gasztroturizmusnak a helyi területek megóvásában és a fenntartható gyakorlatok előmozdításában betöltött szerepén volt a hangsúlyt.

A szakértők által vezetett viták középpontjában a kulináris hagyományok védelme, a földrajzi jelzések értéke, a vidéki területek fenntarthatóságának és ellenálló képességének növelése állt. Fontos, hogy segítsenek a termelőknek boldogulni az egyre inkább technológia által vezérelt világban.A „Körforgásos megoldások az élelmiszer-hulladék csökkentésére” című ülésen különböző kezdeményezéseket mutattak be. A megoldások között szó esett a tudatos beszerzésről, a menük kialakításáról, az élelmiszer-feleslegek újraelosztásáról kiszolgáltatott csoportoknak, a bioanyagok feldolgozásáról, illetve az olyan körforgásos stratégiák is említésre kerültek, mint a komposztálás vagy az energia-visszanyerése – írja a TravelDailyNews.
___________________________________________
Forrás: Turizmus.com
Kép: 123rf.com