Űrhajós menü a Lufthansa fedélzetén

Szerző: | 2018.07.18 | Hírek, Konyha

Júliusban és augusztusban a Németországból induló hosszú távú Lufthansa járatok üzleti osztályának utasai megtapasztalhatják, milyen is az élet a világűrben – legalábbis gasztronómiai szempontból.

A légitársaság ugyanis olyan ételt szolgál fel a fedélzeten, amelyet Alexander Gerst űrhajós és legénysége ünnepi fogásként fogyaszt majd a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén: gombás csirkeragut.

Idén az LSG Csoport, a Lufthansa vendéglátóipari leányvállalata egyedileg fejlesztette és szállította az Európai Űrhivatal (ESA) űrhajósa, a „Horizons” missziót június 6-án megkezdő Alexander Gerst számára az ünnepi menüt. A „szokványos” ételek mellett az űrállomás legénysége különleges alkalmakkor ünnepi fogást fogyaszt el közösen, hogy a hat hónapos űrbéli tartózkodás során ezzel is erősítsék a csapatszellemet és a motivációt.

Az LSG Csoport gasztronómiai fejlesztőcsoportja a „Nem ismerünk lehetetlent” szlogen jegyében működött együtt az Európai Űrhivatallal a Horizons misszió ünnepi ételeinek fejlesztése terén. A súlytalanság állapotában fogyasztott űrételek speciális követelményeit szem előtt tartva hat különleges, innovatív és ízletes fogást állítottak össze, kifejezetten Alexander Gerst kívánságának megfelelően. A menüben az űrhajós szülőföldje, Svábföld specialitásai (pl. a darálthúsos töltött derelye és a nokedli) mellett Gerst kedvenc nemzetközi ételei is szerepelnek, köztük a gombás csirkeragu. A misszió munkaegészségügyi előírásaival összhangban az LSG Csoport alacsony káliumtartalommal és két éves szavatossággal tervezte meg a menüt.