Utánpótlásverseny: az Arany Kaviárból érkezett a nyertes

Szerző: | 2017.11.29 | Bocuse d'Or, Hírek

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia kiemelten fontos feladatának tekinti az utánpótlás-nevelést is. A november 26-án lezajlott utánpótlás-verseny elsődleges célja az, hogy az Akadémia a megadott korosztályt szakmai szempontok szerint szűrje és segítőket találjon a Bocuse d’Or versenyfolyamatának lebonyolításához, valamint lehetséges commis jelölteket adjon a magyar csapat számára.

A versenyben azok a fiatal szakácsok vagy tanulók vehetnek részt, akik 1997. február és 1999. augusztus között születtek.

A versenyen a hat legjobb commis-jelölt versenyzett egymással a Bocuse d’Or Akadémia tankonyháján, amelynek a Hungexpo ad otthont. A versenyzőknek egy meglepetés nyersanyag-kosárból kellett dolgozniuk, és összesen két ételt készíteniük. Az elsőt 100, a másodikat újabb 30 perc elteltével kellett prezentálniuk. A konyhai zsűrit Vomberg Frigyes, Vajna Tamás és Szabó Kevin alkotta, míg az ételeket Hamvas Zoltán, Szulló Szabina, Lutz Lajos, Varjú Viktor, Segal Viktor és Harmath Csaba zsűrizte.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke a verseny végén hangsúlyozta, hogy az Akadémia fontos küldetése, hogy utánpótlást is neveljen. „Ezt a versenyt öröm megrendezni. Biztató látni a fiatalokat, hogy akarnak fejlődni, akarnak versenyezni, és hogy némelyiküknek sikerült igazán komoly munkát felmutatni.”

Segal Viktor úgy fogalmazott, hogy rengeteg energia van a tányérokon, amelyek a zsűri elé kerültek. Ösztönözte a jelölteket, hogy alaposan nézzék meg egymás munkáit, mert abból is sokat lehet tanulni, és hogy kóstoljanak sokkal többet, mert ez lenne a kulcsa, hogy a tányérjaikból még többet tudjanak kihozni.

Vomberg Frigyes, a Bocuse d’Or Akadémia versenyigazgatója arra hívta fel a jelöltek figyelmét, hogy mélyítsék el elméletbeli tudásukat és gyakoroljanak sokat – ez utóbbira ez a verseny kiváló alkalom.

Az utánpótlásversenyt az Arany Kaviár konyhájából érkezett Lendvai Levente nyerte meg. Első étele egy lazactatár volt korianderrel, citrusokkal ízesítve, friss fűszerekkel, savanyított almával, és a hal bőréből készített morzsával, míg második tányérján egy kacsa duó szerepelt, karamellizált póréval, marinált almával és petrezselyemmártással. Második helyen a soproni Erhardtban dolgozó Kocsis Patrik, harmadik helyen pedig Csillag Richárd végzett a Kistücsökből.

A versenyzés ezzel hivatalosan is megkezdődött. A következő fontos állomás december 3. lesz, a Bocuse d’Or magyar selejtezője.