Utazás a világ borvidékeire Tokajban

Szerző: | 2015.10.30 | Céghírek, Hírek

November 10-én nyílik meg Tokajban a Világörökségi Bormúzeum. A térség legújabb attrakciója eltér a megszokott múzeumi környezettől, hiszen a múlt bemutatása mellett a jelenre is koncentrál a bormúzeum, így Magyarország egyetlen világörökségi borvidékét látványosan, interaktív módon mutatja be, számos európai társával együtt.

Egy régi, egykoron Serházként működő, de az utóbbi években romossá vált ingatlan újítottak fel uniós és hazai forrásból. A tudatos fejlesztés része volt annak a kulturális negyednek, amelyet évekkel ezelőtt indítottak el. A város zsinagógájának felújításával Kulturális és Konferenciaközpontot, mellette pedig egy zöldmezős beruházásban a Paulay Ede Színház megépültével alakították ki, a harmadik ütem a Világörökségi Bormúzeum. A kultúrnegyedre összesen több mint 2 milliárd forintot költöttek

Tokaj legújabb turisztikai attrakciója Magyarország egyetlen világörökségi borvidékét mutatja be, de a tervezéskor európai társaira is gondoltak.

– A Világörökségi Bormúzeumban a tíz európai világörökségi borvidék bemutatása mellett úgy utazhatják körbe a látogatók Tokaj-Hegyalját, hogy ki sem lépnek az épületből. A számítástechnika segítségével kerékpárral, autóval vagy hőlégballonnal barangolhatják be ezt a csodálatos vidéket. A tárlatok számos eleme interaktív, a látogatók pedig mondhatni játszva tanulhatnak – mondta el Posta György Tokaj polgármestere.

Mindemellett a hagyományokról sem feledkeznek meg, a város és Hegyalja múltját régészeti leletekkel, vallási témájú kiállításokkal és a borkészítéshez használt eszközökkel is bemutatják. A Világörökségi Bormúzeummal azt szeretnék elérni, hogy ne csak egy legyen a számos kiállítóhely közül, hanem ez legyen az a központ, amit mindenki látni akar, aki Hegyaljára érkezik.